Alarmanten porast ošpic po vsem svetu

Alarmanten porast ošpic po vsem svetu

Vsako leto več kot 20 milijonov otrok ni cepljenih proti ošpicam

UNICEF ob svetovnem tednu cepljenja opozarja na alarmanten porast ošpic po vsem svetu. Poudarja, da približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam, kar je več kot 21 milijonov otrok letno. 

Naraščajoče število necepljenih otrok je olajšalo pot do izbruhov ošpic, ki so v zadnjem času prizadeli več držav po vsem svetu.

»Temelji globalnega izbruha ošpic, ki smo mu priča danes, so bili ustvarjeni že pred leti,« je povedala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Virus ošpic bo vselej našel necepljene otroke. Če želimo resnično preprečiti širjenje te nevarne, vendar preprečljive bolezni, moramo cepiti vsakega otroka, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju.«

V prvih treh mesecih leta 2019 je bilo po vsem svetu prijavljenih več kot 110.000 primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno 110 000 oseb, večinoma otrok, je zaradi ošpic umrlo v letu 2017, kar je 22 odstotkov več kot leto prej.

Za zaščito otrok pred ošpicami sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaradi pomanjkanja dostopa do cepljenja, slabih zdravstvenih sistemov, pa tudi neupravičenega strahu in dvomov v cepiva je bila leta 2017 globalna precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 85%, kljub rasti prebivalstva pa se v zadnjem desetletju ni bistveno spremenila. Globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva je veliko nižja, in sicer 67 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti, da bi dosegli tako imenovano kolektivno zaščito. Prvih deset razvitih držav, kjer otroci niso bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam med 2010 in 2017 (številke v tisočih):

1. Združene države Amerike: 2.593.000
2. Francija: 608.000
3. Velika Britanija: 527.000 
4. Argentina: 438.000
5. Italija: 435.000
6. Japonska: 374.000
7. Kanada: 287.000
8. Nemčija: 168.000
9. Avstralija: 138.000
10. Čile: 136.000

Po najnovejših podatkih je v državah z visokimi dohodki precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 94-odstotna, z drugim odmerkom pa 91-odstotna. Čeprav so Združene države Amerike na vrhu seznama držav z visokim dohodkom, pa v njih med letoma 2010 in 2017 največ otrok ni bilo cepljenih s  prvim odmerkom cepiva, in sicer več kot 2,5 milijona. Sledita Francija z več kot 600.000 in Velika Britanija z več kot 500.000 necepljenih dojenčkov v istem obdobju.

V državah z nizkimi in srednjimi dohodki so razmere kritične. V letu 2017 je na primer Nigerija imela največje število otrok, mlajših od enega leta, in sicer skoraj 4 milijone, ki niso prejeli prvega odmerka. Sledijo Indija (2,9 milijona), Pakistan in Indonezija (1,2 milijona) ter Etiopija (1,1 milijona).

Še bolj zaskrbljujoča je globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. Med 20 državami z največjim številom necepljenih otrok v letu 2017, jih kar 9 ni uvedlo drugega odmerka. Dvajset držav v Podsaharski Afriki ni uvedlo nujno potrebnega drugega odmerka v nacionalni program cepljenja, kar pomeni, da je več kot 17 milijonov dojenčkov letno izpostavljenih večjemu tveganju, da zbolijo za ošpicami v otroštvu.

UNICEF skupaj s partnerji, kot sta Pobuda proti ošpicam in rdečkam ter Gavi, zavezništvo za cepljenje, pomaga pri reševanju globalnega izbruha ošpic s/z:

pogajanji o cenah cepiva: stroški cepiva proti ošpicam so zdaj na najnižji ravni;

pomočjo državam pri prepoznavanju oddaljenih območij in marginaliziranih otrok, ki niso deležni cepljenja;

dobavo cepiv in drugih pripomočkov za cepljenje; 

podporo kampanjam dodatnega cepljenja za odpravo vrzeli v okviru nacionalnih programov cepljenja;

spodbujanjem držav pri vključitvi drugega odmerka cepiva proti ošpicam v nacionalni program cepljenja. Kamerun, Liberija in Nigerija bodo to storile leta 2019.

uvajanjem inovacij, kot je uporaba sončne energije in mobilnih tehnologij, za ohranjanje cepiv na ustrezni temperaturi.

»Ošpice so izredno nalezljive,« poudarja Forova. »Pomembno je povečevati precepljenost in jo tudi ohranjati na stopnji, ki zagotavlja kolektivno zaščito.«

Za vsak všeček ali delitev objav s hashtagom #VaccinesWork na družbenih omrežjih v mesecu aprilu bo fundacija Billa in Melinde Gates prispevala 1 USD za UNICEF-ov program cepljenja v državah v razvoju. Všečkajte, delite in uporabljajte hashtag #VaccinesWork in s tem pomagajte zagotoviti vsakemu otroku cepiva, ki rešujejo življenja.