6000 otrok v Južnem Sudanu po več letih znova združenih z družinami

6000 otrok v Južnem Sudanu po več letih znova združenih z družinami

UNICEF, Save the Children in partnerji so uspešno združili 6.000 otrok s svojimi družinami po letih ločitve zaradi konflikta. To je pomemben mejnik za program sledenja in združevanja z družinami v Južnem Sudanu, v okviru katerega je bila prva združitev 420 otrok z družinami v 2014.

17-letni Nyandor * je bil skupaj s svojimi štirimi sestrami in brati včeraj ponovno združen s starši v Bentiu. Pet bratov in sester je bilo ločenih od matere in očeta med oboroženim napadom v Boru leta 2014. Sredi kaosa so se člani družine razbežali v različne smeri in se odtlej niso več videli. Po številnih poskusih izsleditve družinskih članov je bila družina včeraj ponovno združena.

»To je bil čustven trenutek za vse vpletene,« je povedal Arshad Malik, predstavnik Save the Children v Južnem Sudanu. »Bili smo priča solzam sreče in žalosti. Videti srečo na njihovih obrazih po vsem, kar so doživeli, nas navdaja z upanjem. Ne bomo odnehali, dokler se vsi otroci ne vrnejo domov k svojim družinam.«

Skoraj pet let trajajoči konflikt in več kot štiri milijone ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, sta prispevala k ločitvam otrok od družin po vsej državi. Skoraj 8.000 otrok v Južnem Sudanu je še vedno pogrešanih ali ločenih od svojih staršev, zaradi česar nujno potrebujejo program sledenja družinam. Otroci brez spremstva so bolj dovzetni za nasilje, zlorabe in izkoriščanja, zaradi česar je njihova združitev s starši prednostna naloga UNICEF-a, organizacije Save the Children in partnerjev.

Mirovni sporazum, podpisan septembra 2018, je spodbudil begunce, da so se vrnili v Južni Sudan iz sosednjih držav in jim omogočil dostop do območij, ki so bila prej nedostopna. Če bo mir trajno vzpostavljen, bo to priložnost za pospešitev iskanja družinskih članov in ponovne združitve z družinami, v kolikor bo zagotovljeno ustrezno financiranje programa. Vendar pa bo sledenje družinam ostalo velik izziv zaradi omejenega dostopa do cest, mobilnih in podatkovnih povezav v Južnem Sudanu. Program je namreč močno odvisen od delavcev, ki pešačijo dolge razdalje in trkajo na vrata, da bi izsledili otroke in njihove starše.

»Kljub vsem težavam, nam skoraj vsak teden uspe, da enega ali več otrok, vrnemo tja,  kamor spadajo, in sicer k svojim družinam. To nam uspeva zahvaljujoč vsem partnerjem, s katerimi sodelujemo v Južnem Sudanu pri iskanju družin in združitvi,« je povedal predstavnik UNICEF-a v Južnem Sudanu Mohamed Ag Ayoya. »Da bi tudi ostale otroke združili z družinami, potrebujemo močna partnerstva in podporo mednarodne skupnosti.«

O programu sledenja in združevanja z družinami (family tracing and reunification (FTR):

UNICEF, Save the Children in partnerji si prizadevajo preprečiti ločevanje družin med kaosom in oboroženimi spopadi z ozaveščanjem ljudi, kako vzpostaviti skupne sisteme, ki družine ohranjajo skupaj. V kolikor pride do ločitve, so pogrešani otroci in starši registrirani v nacionalni podatkovni zbirki za sledenje družinam, ki jo dopolnjujejo terenski delavci v Južnem Sudanu. Ko se podatki ujemajo, se začne preverjanje, da so starši in otroci povezani. Nato se začne postopek dejanske združitve. Družina v prehodnem obdobju prejema tudi podporo, vključno s hrano in oblačili. V mesecih po združitvi družine obiskujejo terenski delavci, da bi zagotovili dobro prilagoditev vseh družinskih članov novim razmeram.