Mineva 5 let od ugrabitve šolark v Nigeriji

Mineva 5 let od ugrabitve šolark v Nigeriji

Na severovzhodu Nigerije od leta 2013 v oborožene skupine vključenih več kot 3500 otrok

UNICEF pred 5. obletnico ugrabitve nigerijskih deklic v mestu Čibok opozarja, da je bilo med letoma 2013 in 2017 na severovzhodu Nigerije v nevladne oborožene skupine rekrutiranih več kot 3.500 otrok, starih od 13 do 17 let. 

UNICEF pri tem opozarja, da gre pri tem zgolj za število otrok, ki je bilo uradno potrjeno, dejansko pa je bilo v spopade verjetno rekrutiranih še več otrok. Poleg omenjenih 3.500 otrok je bilo v 2018 dodatnih 432 otrok ubitih ali poškodovanih, 180 ugrabljenih, 43 deklic pa spolno zlorabljenih na severovzhodu države. Organizacija ob tem poudarja, da več kot 100 deklic, ki so bile pred 5 leti ugrabljene v šoli v mestu Čibok, še vedno ostaja pogrešanih. 

Obletnica ugrabitve, ki se je zgodila 14. aprila 2014, je resen opomnik, da se na severovzhodu še vedno dogajajo ugrabitve otrok in s tem hude kršitve otrokovih pravic.

»Otroci bi morali biti varni doma, v šolah in na igriščih ves čas,« je dejal Mohamed Malick Fall, predstavnik UNICEF-a v Nigeriji. »Pozivamo sprte strani, naj izpolnijo svoje obveznosti skladno z mednarodnim pravom, in nemudoma prenehajo s kršitvami otrokovih pravic ter napadi na civilno infrastrukturo, vključno s šolami. To je edini način, da lahko začnemo trajno izboljševati življenja otrok v tem delu Nigerije.«

Od leta 2012 so nevladne oborožene skupine na severovzhodu Nigerije rekrutirale otroke kot borce in pomočnike, posilile in prisilile dekleta, da se poročijo, in zagrešile druge hude kršitve otrokovih pravic. Nekatera dekleta zanosijo v ujetništvu in rodijo brez kakršne koli zdravstvene oskrbe.

UNICEF še naprej nudi podporo vladi Nigerije v njenih prizadevanjih za zaščito otrok v državi. Sodeluje z ministrstvom za ženske zadeve in socialni razvoj ter drugimi partnerji, da bi zagotovili ustrezno pomoč otrokom, ki so bili rešeni ali so pobegli iz ujetništva.

V 2017 in 2018 je UNICEF skupaj s partnerji zagotovil reintegracijo za več kot 9.800 ljudi in ranljivih otrok, ki so bili v preteklosti povezani z oboroženimi skupinami. Podporne storitve vključujejo  pomoč pri iskanju družine otrok, vrnitev v skupnosti, nudenje psihosocialne podpore, izobraževanja, poklicnega usposabljanja in priložnosti za izboljšanje preživetja.