Vnovičen porast kolere v Jemnu

Vnovičen porast kolere v Jemnu

Skupna izjava Geerta Cappelaereja, UNICEF-ovega regijskega direktorja za Bližnji Vzhod in Severno Afriko, in dr. Ahmeda Al Mandharija, Regijskega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije za Vzhodno Sredozemlje

»Od začetka letošnjega leta do vključno 17. marca je bilo v Jemnu zabeleženih 109.000 primerov akutne diareje in kolere ter s tem povezanih 190 smrtnih žrtev.  Približno tretjino okuženih predstavljajo otroci, mlajši od pet let. Nov porast kolere v Jemnu se pojavlja natanko dve leti po največjem izbruhu te smrtonosne bolezni na svetu, ki je prizadel Jemen in je zbolelo več kot milijon ljudi.  

Bojimo se, da se bo število okuženih s kolero še povečevalo zaradi zgodnjega začetka deževnega obdobja in propada osnovnih storitev, kot sta vodovodni sistem in kanalizacija. Razmere se dodatno poslabšujejo zaradi slabega odplakovanja odpadnih voda, uporabe onesnažene vode za kmetijstvo, nezanesljive oskrbe z električno energijo za shranjevanje hrane in razseljevanja družin, ki bežijo pred nasiljem zlasti v Hudajdi in Taizu.

Naše ekipe v Jemnu v sodelovanju z lokalnimi partnerji delajo dan in noč, da bi ustavile nadaljnje širjenje in prenos bolezni. Osredotočajo se na 147 prednostnih območij, kamor dostavljajo dodatno pomoč za zdravstveno oskrbo, preskrbo s čisto pitno vodo in pripomočke za osebno higieno. Vzpostavljene so bile skupine za hitro ukrepanje. V vseh 147 prednostnih območjih smo vzpostavili 413 posebnih centrov za zdravljenje diareje in za rehidracijo. Partnerji popravljajo vodovodne in sanitarne sisteme. V preteklih tednih smo okrepili kloriranje za dezinfekcijo vode v 95 prednostnih okrožjih in zagotovili gorivo ter rezervne dele za delovanje sistemov oskrbe z vodo in sanitarij. V množični akciji cepljenja proti koleri smo dosegli več kot 400.000 ljudi. Samo letos smo z ozaveščevalnimi akcijami o higienskih ukrepih dosegli 600.000 ljudi ter jih spodbudili, da ob prvih simptomih bolezni poiščejo zdravniško pomoč oziroma obiščejo centre za zdravljenje na terenu. 

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija bosta še naprej krepila pomoč, da bi preprečila nadaljnje širjenje bolezni. Delamo vse, kar je v naši moči, da se izognemo izbruhu, kot je bil v letu 2017, z učinkovitimi ukrepi kot je cepljenje proti koleri. Toda soočamo se s številnimi izzivi, vključno z naraščanjem spopadov, omejitvami dostopa in birokratskimi ovirami, ki  otežujejo naša prizadevanja, da bi v Jemen dostavili še več pomoči in strokovnjakov za pomoč.

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pozivata k odpravi vseh omejitev za izvajanje humanitarnih operacij, da se lahko učinkovito odzovemo na širjenje bolezni in zagotavljanje pomoči prizadetim. Naše humanitarne ekipe morajo imeti neoviran dostop do vsakega otroka, vsake ženske, vsakega moškega, ki potrebuje medicinsko in drugo humanitarno pomoč.

Predvsem pa skupaj znova pozivamo, da se boji končajo. Čas je, da se konča štiriletna vojna. V nasprotnem primeru bo Jemen še vedno ujet v mrežo bolezni, nasilja in brezupa, ki bo dodatno poglobila največjo humanitarno krizo na svetu, v kateri najbolj ranljivi nosijo največje breme.«

V Jemnu je pomanjkanje hrane alarmantno. Več kot 2,2 milijona otrok je podhranjenih in prav podhranjeni otroci so bolj dovzetni za smrtonosne bolezni, kot sta diareja in kolera. Zaradi podhranjenosti in omenjenih bolezni so tako slabotni, da umirajo 9-krat pogosteje kot njihovi zdravi vrstniki. Pomagajte otrokom v Jemnu do hrane, ki jo potrebujejo za preživetje. Prispevate lahko: 

S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919*;
* S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji .

Preko spletne strani: https://starsiotroksveta.si/jemen/

 Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: Za otroke v Jemnu
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: 41112
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

 Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta na http://starsiotroksveta.si  

Hvala v imenu otrok!