Po 4 letih vojne v Jemnu življenje otrok spominja na pekel

Po 4 letih vojne v Jemnu življenje otrok spominja na pekel

Zbiranje sredstev za pomoč podhranjenim otrokom se nadaljuje

Danes mineva 4 leta od začetka srditih spopadov v Jemnu. Grozljiva vojna je v državi ustvarila največjo humanitarno krizo na svetu. Življenje otrok spominja na pekel. UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč podhranjenim otrokom z akcijo Premagajmo lakoto na bojni črti. Darovalci v Sloveniji so doslej prispevali že več kot 100.000 evrov za nujno pomoč otrokom v Jemnu. 

4 letna vojna je že sicer eno najrevnejših držav na svetu povsem opustošila, prebivalce pa potisnila na rob preživetja. Stanje je alarmantno: grozljivi spopadi, številne blokade dobave hrane, goriva in drugih življenjskih dobrin so v državi povzročili katastrofalno pomanjkanje hrane, omejen dostop do pitne vode, razpad javnih storitev in infrastrukture ter izbruh nevarnih bolezni, kot so akutna driska, kolera, ošpice in davica. Tarče napadov so poleg bolnišnic, šol in druge infrastrukture, pogosto prav otroci, ki nosijo največje breme vojne. Njihova življenja spominjajo na pekel. 


 VOJNA V JEMNU V ŠTEVILKAH

80 % prebivalcev, med njimi 11 milijonov otrok, je popolnoma odvisnih od humanitarne pomoči;

Od sporazuma, sprejetega v Stockholmu 13. decembra lani, se za otroke ni spremenilo veliko. Od takrat je bilo v državi vsak dan ubitih ali ranjenih 8 otrok. 

Približno 2,2 milijona otrok, mlajših od 5 let, je hudo podhranjenih in se bori za preživetje.

Približno 16 milijonov ljudi, med njimi polovica otrok, nima dostopa do čiste pitne vode, ustreznih sanitarij in higienskih pripomočkov.

Zgolj polovica vseh zdravstvenih ustanov v Jemnu je funkcionalna in tudi te se soočajo s hudim pomanjkanjem zdravil, opreme in osebja. Skoraj 16.4 milijona ljudi, med njimi polovica otrok, potrebuje osnovo zdravstveno oskrbo.

Od največjega izbruha kolere na svetu, ki se je v Jemnu zgodil aprila 2017, je bilo okuženih več kot 1,3 milijona oseb in prek 2700 smrtnih žrtev. Otroci, mlajši od pet let, predstavljajo več kot četrtino vseh okuženih s kolero. 

2 milijona otrok ne hodi v šolo in ima malo možnosti za nadaljevanje šolanja: 1 od 5 šol je porušena, poškodovana, služi za vojaške namene ali kot zavetišče civilistov. Večina učiteljev že več kot 2 leti ni prejela plačila. 

Ob hudem pomanjkanju hrane in revščini družine uporabljajo ekstremne ukrepe za preživetje, kot so delo otrok, otroške poroke ali rekrutiranje otrok v oborožene skupine. 

Izpostavljenost nasilju ima uničujoč vpliv na telesni in čustveni razvoj otrok. Zaradi pomanjkanja strokovne pomoči se bodo številni otroci s travmami soočali vse življenje. 

Stanje je izredno predvsem zaradi pomanjkanja hrane. V Jemnu vsakih 10 minut umre vsaj en otrok zaradi podhranjenosti in bolezni, ki jih je mogoče preprečiti. Zato je UNICEF okrepil humanitarno pomoč otrokom v Jemnu, vendar za to potrebuje podporo darovalcev. 

UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev

UNICEF lahko reši 95 odstotkov otrok, ki jih doseže. Visoko kalorična terapevtska hrana, ki jo UNICEF zagotavlja na terenu, je posebej prilagojena potrebam najbolj podhranjenih otrok in jim pomaga, da si vidno opomorejo že v nekaj tednih. S podporo darovalcev UNICEF zagotavlja kar 80 odstotkov vse terapevtske hrane za podhranjene otroke po vsem svetu, s čimer vsako leto reši milijone otroških življenj. Samo v lanskem letu je s podporo darovalcev zagotovil zdravljenje za 345.000 podhranjenih otrok v Jemnu, letos pa bo humanitarno pomoč še okrepil. S pomočjo donacij bo zagotovil terapevtsko hrano ter delovanje posebnih centrov za pomoč podhranjenim otrokom v Jemnu.

Pomagajte otrokom v Jemnu do hrane, ki jo potrebujejo za preživetje. Prispevate lahko: 

S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919*;
* S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji .

Preko spletne strani: https://starsiotroksveta.si/jemen/

Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: Za otroke v Jemnu
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: 41112
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta na http://starsiotroksveta.si  

Hvala v imenu otrok!