V dolgotrajnih konfliktih otroci trikrat pogosteje umirajo zaradi onesnažene vode kot zaradi nasilja

V dolgotrajnih konfliktih otroci trikrat pogosteje umirajo zaradi onesnažene vode kot zaradi nasilja

Ob današnjem svetovnem dnevu voda je UNICEF predstavil poročilo Napad na vodo (Water Under Fire). V njem razkriva, da je v državah, ki jih zaznamujejo dolgotrajni konflikti, verjetnost, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanih z onesnaženo vodo, neustreznimi sanitarijami in slabimi higienskimi razmerami, v povprečju kar trikrat večja od verjetnosti, da umrejo zaradi nasilja.

Poročilo Napad na vodo preučuje stopnje umrljivosti v 16 državah z dolgotrajnimi konflikti in ugotavlja, da je kar 20-krat  bolj verjetno, da bodo otroci, mlajši od pet let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja.

»Otroci, ki živijo v dolgotrajnih konfliktih, imajo že sicer manjše možnosti za preživetje. Mnogi namreč nimajo na voljo čiste pitne vode iz varnega vodnega vira,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Dejstvo je, da več otrok umre zaradi pomanjkanja čiste pitne vode kot zaradi nabojev.«

Brez varnih vodnih, sanitarnih in higienskih storitev so otroci še bolj ogroženi zaradi podhranjenosti in bolezni, kot so z driska, tifus, kolera in otroška paraliza, ki jih je sicer mogoče preprečiti. Deklice so še posebej ranljive: izpostavljene so spolnemu nasilju, ko hodijo po vodo v oddaljene vodne vire. Ob umivanju na prostem in v času menstruacije se pogosto soočajo s sramotenjem dostojanstva. Prav tako v času menstruacije izostanejo od pouka, če njihove šole nimajo ustreznih sanitarij in vodnih virov.

Izpostavljenost in tveganja se povečajo v času konfliktov, ko napadi uničujejo infrastrukturo, poškodujejo ljudi in prekinejo dobavo električne energije, potrebne za delovanje vodnih, sanitarnih in higienskih sistemov. Oboroženi spopadi otežujejo dobavo opreme in nadomestnih delov ter dobrin, kot sta gorivo ali klor, ki jih je mogoče povsem izčrpati, preusmeriti ali blokirati dobavo. Prepogosto so osnovni sistemi namenoma poškodovani in ohromljeni.

»Namerni napadi na vodovodni in sanitarni sistem so napadi na ranljive otroke,« poudarja Henrietta Fore. »Voda je osnovna pravica. Je nujna za življenje.«

V državah, kjer divjajo konflikti, UNICEF zagotavlja čisto pitno vodo in ustrezne sanitarne storitve z izboljšanjem in obnovo vodnih sistemov, dostavo pitne vode, namestitvijo začasnih stranišč in spodbujanjem higienskih praks.

UNICEF poziva vlade in partnerje, da: 

  • preprečijo ali onemogočijo napade na osebje, vodovod in kanalizacijo;
  • povežejo zagotavljanje nujne pomoči za preživetje s trajnostnim razvojem tudi na področju vodovodnih in sanitarnih rešitev za vse prebivalce;
  • okrepijo svoje zmožnosti in dosledno zagotavljajo visoko kakovostne vodne in sanitarne storitve v kriznih razmerah.

###
Poročilo temelji na izračunu stopnje umrljivosti otrok v 16 državah z dolgotrajnim konfliktom: Afganistanu, Burkini Faso, Kamerunu, Srednjeafriški republiki, Čadu, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Iraku, Libiji, Maliju, Mjanmaru, Somaliji, Južnem Sudanu, Sudanu, Siriji in Jemnu. V vseh teh državah, razen v Libiji, Iraku in Siriji, je verjetneje, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja. Če ne upoštevamo Sirije in Libije, je verjetnost, da bodo otroci, mlajši od pet let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, skoraj 20-krat večja kot zaradi nasilja.

Ocene temeljijo na ocenah umrljivosti Svetovne zdravstvene organizacije za »kolektivno nasilje« in »smrti zaradi diareje, ki jih je mogoče pripisati onesnaženi vodi, neustreznim sanitarijam in pomanjkljivi higieni« med letoma 2014 in 2016.