8 let vojne v Siriji

8 let vojne v Siriji

2018 najbolj smrtonosno leto za otroke v Siriji, kjer vojna divja že 8 let

Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Henriette Fore

»V svetu se ustvarja napačno prepričanje, da se vojna v Siriji bliža koncu, kar ne drži. Otrokom v nekaterih delih države preti enaka nevarnost kot kdaj koli prej v osmih letih, kolikor traja vojna. 

Samo v letu 2018 je bilo v spopadih ubitih 1.106 otrok – najvišje število otrok ubitih v enem samem letu od začetka vojne. To je število, ki ga je Združenim narodom uspelo preveriti, kar pomeni, da je dejansko število ubitih otrok verjetno veliko višje.

Kontaminacija z minami je trenutno glavni vzrok za smrtne žrtve med otroki po vsej državi - neeksplodirana ubojna sredstva so lani povzročila 434 smrtnih žrtev in poškodb.

V letu 2018 je bilo tudi 262 napadov na izobraževalne in zdravstvene ustanove, kar je tudi največ doslej.

Še posebej sem zaskrbljena zaradi stanja v Idlibu na severozahodu Sirije, kjer je zaradi naraščanja nasilja samo v zadnjih nekaj tednih umrlo 59 otrok. Položaj družin v mestu Rukban, blizu jordanske meje, je še vedno obupen, z omejenim dostopom do hrane, vode, zatočišč, zdravstvene oskrbe in izobraževanja. Zaskrbljena sem tudi zaradi poslabšanja razmer v zavetišču Al Hol na severovzhodu, kjer živi več kot 65.000 ljudi, vključno s približno 240 otroki brez spremstva ali ločenimi od svojih staršev. Od januarja letos je na 300 kilometrov dolgi poti od Baghouza do zavetišča umrlo skoraj 60 otrok. 

Usoda otrok tujih borcev v Siriji ostaja nejasna. UNICEF poziva države članice, naj prevzamejo odgovornost in zaščito za otroke, ki so njihovi državljani ali so rojeni njihovim državljanom, in naj sprejmejo ukrepe za preprečevanje, da bi otroci postali apatridi (brez državljanstva).

Medtem so sosednje države v regiji gostiteljice 2,6 milijona sirskih begunskih otrok, ki se soočajo s svojimi izzivi, kljub podpori vlad držav gostiteljic, ZN in mednarodne skupnosti. Številne družine ne morejo poslati otrok v šolo in se z malo priložnostmi za zaslužek poslužujejo izjemnih ukrepov za preživetje, vključno z delom otrok in otroškimi porokami.

Medtem ko se vojna v Siriji preveša že v deveto leto, UNICEF znova opozarja sprte strani in mednarodno skupnost, da so v vojni najbolj prizadeti otroci. Z vsakim dnem nadaljevanja spopadov je iz njihovega otroštva ukraden še en dan.

UNICEF nadaljuje z zagotavljanjem nujne pomoči po vsej Siriji in v sosednjih državah, kjer otrokom zagotavlja osnovno hrano, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito. Vendar to ni dovolj. 

Ponovno pozivamo vse strani v konfliktu, pa tudi tiste, ki imajo nad njimi vpliv, naj dajo prednost zaščiti vseh otrok, ne glede na to, kdo nadzoruje katero področje in ne glede na domnevno pripadnost otrokove družine. Znova pozivamo k brezpogojnemu, varnemu dostopu do pomoči potrebnih družin in k vzpostavitvi trajnih rešitev za tiste, ki se ne želijo vrniti.«