Mednarodni dan otrok v medijih

Mednarodni dan otrok v medijih

Bliža se Mednarodni dan otrok v medijih, ki ga obeležujemo tudi v Sloveniji

Prvo nedeljo v marcu obeležujemo Mednarodni dan otrok v medijih. Namen tega dne je v medijih dati prostor otrokom ter jim omogočiti, da kot soustvarjalci medijskih zgodb predstavijo svoj pogled na določeno tematiko. Junior ambasadorka UNICEF-a bo sodelovala pri pripravi radijske oddaje. 

Mednarodni dan otrok v medijih je nastal na pobudo UNICEF-a in mednarodnega odbora Akademije za televizijsko umetnost in znanost. Vsako leto se pobudi UNICEF-a ob tem dnevu odzove več tisoč televizijskih in radijskih medijev v številnih državah sveta. Obeležujejo ga na tako edinstvene in raznolike načine, kot so otroci sami. Otroci naj bi na ta dan spregovorili tudi o svojih pravicah, odrasli pa naj bi jim prisluhnili in se tudi iz tega kaj naučili. Mladi naj ne bi bili samo nemi opazovalci sveta okrog sebe, ampak kreativni soustvarjalci lepšega in boljšega sveta. UNICEF Slovenija si želi, da bi bil glas otrok večkrat slišan, otroci pa večkrat povabljeni k sodelovanju pri pripravi medijskih vsebin.

Tudi v Sloveniji bomo letos znova sodelovali pri obeleževanju tega pomembnega dne. Junior ambasadorka UNICEF-a Zala Vučak  bo danes ob 18.15 na Radiu Maribor sodelovala pri pripravi oddaje Mladi mladim. Kot gostja bo v oddaji spregovorila o pomenu participacije otrok v zadevah, ki se jih tičejo, s čimer ima že veliko izkušenj. Otroci in mladi si želijo, da bi bil njihov glas večkrat slišan (in ne zgolj na ta dan v letu), tako med sovrstniki, kot med odraslimi in mediji so pri tem lahko v veliko pomoč. Vabimo vas, da ji prisluhnete.

UNICEF tudi letos spodbuja medije, naj otrokom in mladim omogočijo, da postanejo uredniki za en dan, radijski in televizijski napovedovalci ali pisci novinarskih člankov.