Grozljiva vojna v Jemnu se nadaljuje

Grozljiva vojna v Jemnu se nadaljuje

UNICEF ob zasedanju o Jemnu poziva: prednost zaščiti otrok in spoštovanju otrokovih pravic

Izjava Geerta Cappelaereja, UNICEF-ovega regionalnega direktorja za Bližnji vzhod in Severno Afriko

»V Jemnu skoraj 1,2 milijona otrok živi na 31 aktivnih vojnih območjih, med katerimi so Hudajda, Taizz, Hajjah in Sa'da. Gre za območja, kjer potekajo brutalni spopadi oboroženih sil.

V Jemnu se od sporazuma, sprejetega v Stockholmu 13. decembra lani, za otroke ni spremenilo veliko. Od takrat je bilo v državi vsak dan ubitih ali ranjenih 8 otrok. Večina ubitih otrok se je igrala na prostem s svojimi prijatelji ali pa so bili na poti v šolo ali domov. 

Vpliv vojne Jemnu je katastrofalen in ni prizanesel nobenemu otroku. Grozljivo nasilje v zadnjih štirih letih, visoka stopnja revščine in desetletja konfliktov, zanemarjanja in pomanjkanja uničujejo jemensko družbo, še posebej otroke.

UNICEF je skupaj s partnerskimi organizacijami okrepil pomoč otrokom in njihovim družinam v Jemnu, kjer se odvija največja humanitarna kriza na svetu. V sodelovanju s Svetovno banko UNICEF zagotavlja 1,5 milijonu najrevnejših družin nujno denarno pomoč, ki omogoča, da se družine izognejo ekstremnim ukrepom za preživetje, kot so delo otrok, otroške poroke ali rekrutiranje otrok v oborožene skupine. Samo lani je UNICEF zagotovil zdravljenje za več kot 345.000 hudo podhranjenih otrok, medtem ko je bilo skoraj 800.000 otrok deležnih psihosocialne podpore pri premagovanju travm. 

UNICEF v letošnjem letu potrebuje 542 milijonov ameriških dolarjev za nujno življenjsko pomoč otrokom v Jemnu. Zahvaljujemo se donatorjem za njihovo velikodušnost in podporo v zadnjih letih, vendar le-ti sami ne bosta odpravili trpljenja otrok v Jemnu.

UNICEF znova poziva sprte strani, naj prenehajo z nasiljem po celotnem Jemnu, zaščitijo civiliste in otroke ter dovolijo dostavo humanitarne pomoči otrokom in njihovim družinam po vsej državi.

Danes bo v Ženevi mednarodno zasedanje za pomoč v humanitarni krizi v Jemnu. UNICEF ob tem poziva k zagotavljanju finančnih sredstev, da bi otrokom v Jemnu zagotovili nujno življenjsko pomoč in hkrati poziva k obsežnemu ponovnemu vlaganju v Jemen, s čimer bi otrokom omogočili prihodnost. To je edini način, da se Jemen lahko znova postavi na lastne noge. V nasprotnem primeru bo Jemen premagalo nasilje, njegova prihodnost pa bo visela na nitki - s katastrofalnimi posledicami za otroke.«