Stop rekrutiranju otrok v oborožene skupine

Stop rekrutiranju otrok v oborožene skupine

Mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine. UNICEF opozarja, da je na deset tisoče dečkov in deklic prisiljenih sodelovati z oboroženimi skupinami v kriznih žariščih po vsem svetu. Od decembra 2013 je bilo samo v Južnem Sudanu v oborožene skupine rekrutiranih več kot 19 tisoč otrok. Na današnji dan je bilo s podporo UNICEF-a v tej državi iz oboroženih vrst izpuščenih 119 otrok, med njimi 48 deklic. 

Otroci imajo v oboroženih skupinah različne vloge, med drugim so vojaki, kuharji, nosači, kurirji in vohuni, pa tudi žrtve spolnih zlorab. Med njimi so tudi deklice. Dokler se bodo odvijala tovrstna grozodejstva, si mora mednarodna skupnost prizadevati za prenehanje zlorab otrok v vojaške namene.

Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, spet drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, možnih posledic politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami. V vsakem primeru je vključenost otrok v oborožene skupine in njihova rekrutacija v vojaške namene huda kršitev otrokovih pravic, poudarja UNICEF. 

Otroci so novačenju v oborožene skupine zelo izpostavljeni v Južnem Sudanu. Od začetka spopadov decembra 2013 je bilo v oborožene skupine rekrutiranih več kot 19.000 otrok. UNICEF strogo obsoja vključevanje otrok v oborožene spopade in poziva k takojšnjemu prenehanju kršenja otrokovih pravic. Danes je bilo v Južnem Sudanu iz oboroženih vrst izpuščenih 119 otrok, med njimi 48 deklic. Najmlajši je imel komaj 10 let. 

UNICEF si, v sodelovanju s partnerskimi organizacijami, prizadeva za izpustitev vseh otrok vojakov iz oboroženih vrst in jim pomaga pri njihovi reintegracijo v družbo. Otrokom pomaga pri združitvi z družino, nudi jim zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč ter spodbuja njihovo šolanje. Išče tudi priložnosti in sredstva za zaščito otrok pred vključevanjem v oborožene sile. UNICEF je s podporo darovalcev od začetka vojne v 2013 v Južnem Sudanu dosegel izpustitev več kot 3.100 otrok iz oboroženih skupin in jim pomagal pri reintegraciji v domače okolje. 

Oglejte si spodnjo animacijo, ki temelji na resnični zgodbi Jamesa, nekdanjega otroka vojaka iz Južnega Sudana, ki je bil julija 2017 združen s svojo družino: