Svetovni dan varne rabe interneta

Svetovni dan varne rabe interneta

Kaj lahko naredimo, da internet postane varnejši za vse?

Ob današnjem svetovnem dnevu varne rabe interneta UNICEF opozarja na nevarnosti, ki jih predstavljajo spletno nasilje, spletno ustrahovanje in digitalno nadlegovanje za mlade. Na svetu namreč 70 % mladih, starih od 15 do 24 let, uporablja splet, v Sloveniji pa kar 100 %*. UNICEF poziva k usklajenim ukrepom za preprečevanje in obravnavo nasilja nad otroki ter mladostniki na spletu. Za varnejšo uporabo interneta lahko otroci in mladi veliko naredijo sami. 

Poziv ob dnevu varne rabe interneta je objavljen po nedavni anketi UNICEF-a med mladimi,  ki je v petih tednih prejela več kot milijon odgovorov iz več kot 160 držav, in vključuje predloge mladih, oblikovane v sklopu organiziranih okroglih miz na temo preprečevanja nasilja (t.i. Youth Talks). Mladi so razkrili, kaj bi lahko oni sami, njihovi starši, učitelji ter oblikovalci politik naredili, da bi jih ohranili varne. Prijaznost oziroma spoštljivost so opredelili kot eno najmočnejših sredstev za preprečevanje ustrahovanja in spletnega ustrahovanja.

»Otroci in mladi iz celega sveta so v anketi razkrili, da na internetu manjka prijaznosti«, je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Zato UNICEF ob svetovnem dnevu varne rabe interneta poziva vse, da so prijazni in spoštljivi na spletu, in obenem k večjim prizadevanjem, da bi internet postal varnejši za vsakogar.«

Internet je stalnica v življenju mladih po vsem svetu. Po podatkih Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) 94 % mladih, starih od 15 do 24 let, v razvitih državah uporablja splet, v državah v razvoju pa več kot 65 %*. Hitrost širitve uporabe spleta med mladimi je daleč pred širitvijo rabe med splošnim prebivalstvom. Na globalni ravni namreč splet uporablja polovica prebivalstva, ne glede na starost.

Hitra širitev uporabe interneta med mladimi je povezana tudi s tveganji. Raziskave o  razširjenosti spletnega ustrahovanja kažejo, da je v razvitih državah delež otrok in mladostnikov, ki so žrtve spletnega ustrahovanja, med 5 in 21 %, pri čemer so dekleta pogosteje žrtve kot fantje. Na svetu 70 % mladih, starih od 15 do 24 let, uporablja splet, v Sloveniji pa kar 100 %*. 

Spletno ustrahovanje je izjemno škodljivo, saj lahko hitro doseže široko občinstvo in ostane na spletu neomejen čas, žrtvam pa sledi vse življenje. Ustrahovanje in spletno ustrahovanje imata uničujoč vpliv in se medsebojno dopolnjujeta. Žrtve spletnega ustrahovanja pogosteje uživajo alkohol in droge ter izostanejo od pouka kot drugi študenti. Prav tako imajo pogosteje slabši učni uspeh, pomanjkanje samozavesti ter zdravstvene težave. V izjemnih primerih je spletno ustrahovanje pripeljalo celo do samomorov.

Ob dnevu varne rabe interneta UNICEF spodbuja mlade k varni in odgovorni uporabi interneta. Poziva jih k spoštljivemu komuniciranju z drugimi uporabniki spleta, previdnosti pri navezovanju stikov in širjenju vsebin. Nagovarja jih preko družbenih omrežji, na katerih otroci preživijo vse več časa, ter preko posebne spletne strani


Priporočila otrokom in mladim za varnejšo uporabo spleta:

Svojih osebnih podatkov ne zaupaj neznancem.

Redno menjuj svoja gesla in jih ne zaupaj nikomur.

Ne širi govoric, ne deli neprijetnih zgodb ali fotografij. Kar se morda tebi zdi smešno in neškodljivo, je lahko izjemno neprijetno za drugega.

Pomisli, preden na družbenih omrežjih »sprejmeš«»prijatelja« - preveri profil, skupne prijatelje in nastavitve zasebnosti. Ne sprejemaj neznancev za prijatelje.

Dvakrat premisli preden pošlješ sporočilo, še posebej, kadar si jezen ali slabe volje. Ko enkrat deliš sporočilo, fotografijo ali video, nimaš več nadzora nad njim. Skoraj nemogoče ga je izbrisati. 

Ne pozabi, da imaš pravico do zasebnosti. Imajo pa jo tudi drugi, zato je nedopustno uporabljati pametne telefone drugih ali se logirati v uporabniške račune drugih.

Če si na družbenih omrežjih naletel na žaljivo oziroma neprijetno vsebino, lahko to prijaviš.

Če naletiš na sovražni govor ali posnetke spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok na  družbenih omrežjih, lahko podaš anonimno prijavo na prijavno točko Spletno oko.

Če si v skrbeh za svojo varnost ali si na spletu doživel neprijetno izkušnjo, povej odraslemu, ki mu zaupaš. Obiščeš lahko tudi UNICEF-ove Varne točke, kjer ti bodo prisluhnili in pomagali vse dni v letu. 

Varnost na spletu je odgovornost vseh. Ti imaš pri tem pomembno vlogo!


* Podatki o uporabi spleta
Podatki o razširjenosti in uporabi spleta med otroki in mladimi izhajajo iz podatkov Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) za leto 2017.