Izbruh ebole v DR Kongo drugi največji izbruh ebole v zgodovini, na globalni ravni

Izbruh ebole v DR Kongo drugi največji izbruh ebole v zgodovini, na globalni ravni

Otroci predstavljajo tretjino okuženih; UNICEF okrepil pomoč

Od zadnjega izbruha ebole v Demokratični republiki Kongo (DRK), ki je bil razglašen pred šestimi meseci, se je s smrtonosnim virusom okužilo več kot 740 ljudi, od tega 30 odstotkov otrok.  460 obolelih je okužbi podleglo, 258 pa jih je preživelo. UNICEF v sodelovanju z vlado in partnerji povečuje pomoč žrtvam, krepi nadzor nad širjenjem bolezni, da bi skupaj zajezili izbruh.

To je že 10. izbruh ebole v Demokratični republiki Kongo in hkrati najhujši. Je tudi drugi največji izbruh ebole v zgodovini, na globalni ravni. Najhujši izbruh tega smrtonosnega virusa na svetu se je zgodil v Zahodni Afriki v obdobju 2014–2016. Prizadevanja za zajezitev tega izbruha še naprej ovirajo pomanjkljiva varnost, premiki prebivalstva na prizadetih območjih in odpor sodelovanja nekaterih lokalnih skupnosti.

»Medtem ko smo vzpostavili dober nadzor nad širjenjem bolezni v Mangini, Beni in Komandi, se virus še naprej širi na območju Butembe, predvsem zaradi pomanjkanja varnosti in selitev prebivalcev,« je dejal dr. Gianfranco Rotigliano, predstavnik UNICEF-a v DRK. »Okrepili smo pomoč in zagotovili dodatno osebje v zdravstvenih centrih v  Butembi in Katwi, kjer se je v zadnjih treh tednih pojavilo 65 odstotkov novih primerov ebole.«

Od začetka epidemije je UNICEF zagotovil več kot 650 delavcev, ki so v sodelovanju z vlado, civilno družbo, cerkvami in nevladnimi organizacijami pomagali okuženim in ozaveščali o higienskih ter vedenjskih praksah za preprečevanje širjenja ebole.

UNICEF-ova prizadevanja za zajezitev ebole vključujejo sodelovanje lokalnih skupnosti, zagotavljanje čiste pitne vode in ustreznih sanitarij, preprečevanje širjenja virusa v šolah ter podporo otrokom in njihovim družinam, ki jih je prizadela ebola.  UNICEF si prizadeva zajeziti izbruh virusa, zmanjšati število smrti med obolelimi, zagotoviti zaščito, ublažiti trpljenje in pomagati prizadetim otrokom in družinam. Obolelim in njihovim družinam ter otrokom, ki so zaradi ebole izgubili starše, zagotavlja psihosocialno podporo. 

UNICEF je doslej s podporo darovalcev:

- z ozaveščanjem dosegel več kot 10 milijonov prebivalcev;

- zagotovil čisto pitno vodo za 1,3 milijona ljudi v javnih ustanovah, zdravstvenih ustanovah in šolah;

- usposobil 8.146 učiteljev z informacijami, kako preprečevati okužbe; 

- zagotovil pomoč 830 družinam, ki jih je prizadela ebola, 

- identificiral 686 otrok, ki so zaradi ebole izgubili starše in jim zagotovil ustrezno oskrbo.