UNICEF letos potrebuje 3,9 milijarde dolarjev za nujno pomoč 41 milijonom otrok v kriznih žariščih

UNICEF letos potrebuje 3,9 milijarde dolarjev za nujno pomoč 41 milijonom otrok v kriznih žariščih

Vsak četrti otrok na svetu živi na območju spopadov ali naravnih nesreč. »Napadi na otroke se morajo nemudoma končati,« poziva tudi Orlando Bloom, UNICEF-ov ambasador dobre volje

UNICEF danes predstavlja poročilo Akcije nujne pomoči za otroke v 2019. V letošnjem letu načrtuje nujno pomoč 41 milijonom otrok, ki so ujeti v kriznih razmerah v 59 državah sveta, za kar potrebuje 3,9 milijarde ameriških dolarjev. Poročilo opozarja, da milijoni otrok nimajo dostopa do ključnih storitev za preživetje in zaščito. K prenehanju napadov na otroke v oboroženih spopadih je v posebnem videu pozval tudi UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom. 

UNICEF-ovo poročilo Akcije nujne pomoči za otroke 2019 predstavlja načrt nujne pomoči, v okviru katere bo 41 milijonom otrok, ki so jih prizadele vojne, naravne nesreče ali preplet obojega, zagotovljena pitna voda, hrana, zdravstvena oskrba, izobraževanja in zaščita. Za programe zaščite otrok  bo UNICEF potreboval 385 milijonov ameriških dolarjev, od tega 121 milijonov dolarjev za zaščito otrok, ki jih je prizadela vojna v Siriji.

»Danes milijoni otrok, ki odraščajo v kriznih žariščih, doživljajo grozljive oblike nasilja, stisko in travme,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Programi zaščite otrok so zato ključnega pomena. Otroci, ki nimajo varnih prostorov za igranje, ostajajo ločeni od svojih družin in nimajo dostopa do psihosocialne podpore, si ne bodo nikoli opomogli, saj bodo nevidne vojne rane ostale za vedno.«

UNICEF ocenjuje, da več kot 34 milijonov otrok, ki živijo v konfliktih in na območjih naravnih nesreč, nima dostopa do storitev za zaščito otrok, vključno s 6,6 milijona otrok v Jemnu, 5,5 milijona otrok v Siriji in 4 milijoni otrok v Demokratični republiki Kongo.

Storitve za zaščito otrok vključujejo vsa prizadevanja za preprečevanje in odzivanje na zlorabe, zanemarjanje, izkoriščanje, travme in nasilje. UNICEF si prav tako prizadeva, da je zaščita otrok v središču tudi pri ostalih humanitarnih programih organizacije, vključno z zagotavljanjem čiste pitne vode in ustreznih sanitarij, spodbujanjem higienskih praks, zagotavljanjem izobraževanja otrok in tudi na drugih področji dela.

Pomanjkanje finančnih sredstev in drugi izzivi, kot so vse pogostejše kršitve mednarodnega humanitarnega prava v oboroženih spopadih in onemogočanje zagotavljanja humanitarne pomoči, pomenijo, da je zmogljivost humanitarnih organizacij pri zaščiti otrok omejena. Tako je na primer UNICEF leta 2018 prejel le tretjino od potrebnih 21 milijonov dolarjev za programe zaščite otrok v Demokratični republiki Kongo in 80 odstotkov sredstev za zaščito sirskih otrok.

»Zagotavljanje podpore otrokom v kriznih razmerah je ključnega pomena, toda brez znatnega in trajnega mednarodnega ukrepanja, bodo številni otroci še naprej ostali brez pomoči,« poudarja Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ovih programov nujne pomoči. »Mednarodna skupnost bi morala sprejeti zavezo za zagotavljanje pomoči in zaščite otrok v kriznih razmerah.« 

Letos obeležujemo 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, vendar je danes več držav vpletenih v notranji ali mednarodni konflikt kot kadar koli prej v zadnjih treh desetletjih, kar ogroža varnost in blaginjo milijonov otrok. UNICEF poziva, da se morajo napadi na otroke nemudoma končati.  Vsak četrti otrok živi na območju, ki so ga prizadeli oboroženi spopadi ali naravne nesreče. 

UNICEF-ov poziv prihaja mesec dni po tem, ko je organizacija izjavila, da svet ne zagotavlja ustrezne zaščite otrok v kriznih žariščih, kar bo imelo katastrofalne posledice. Otroci, ki so v času odraščanja nenehno izpostavljeni nasilju in oboroženim spopadom, so v nevarnosti, da bodo v stanju toksičnega stresa živeli vse življenje. Gre namreč za stanje, ki ima ob odsotnosti ustreznega zdravljenja in podpore lahko uničujoč vpliv na njihov kognitivni, socialni in čustveni razvoj za vse življenje. Nekateri otroci, ki so jih prizadele vojne, razseljevanje in drugi travmatični dogodki - kot so spolno nasilje in nasilje na podlagi spola – potrebujejo posebno oskrbo in podporo, da bi lahko okrevali.

UNICEF bo največ sredstev potreboval za programe nujne pomoči sirskim otrokom beguncem in gostiteljskim skupnostim v Egiptu, Jordaniji, Libanonu, Iraku in Turčiji (904 milijonov USD), sledi Jemen (542,3 milijoov USD), Demokratična republika Kongo (326 milijonov USD), Sirija (319,8 milijonov USD) in Južni Sudan (179,2 milijonov USD). 

Prioritete UNICEF-a v 2019 so zagotoviti: 
dostop do čiste pitne vode za 43 milijonov ljudi;
zdravljenje hude podhranjenosti za 4,2 milijona otrok
cepljenje proti ošpicam za 10,3 milijone otrok; 
psihosocialno pomoč za 4 milijone otrok;
formalno ali neformalno izobraževanje za 10,1 milijona otrok.

V prvih 10 mesecih lanskega leta je UNICEF s podporo partnerjev in darovalcev omogočil:
dostop do čiste pitne vode za 35,3 milijone ljudi;
zdravljenje hude podhranjenosti za 2,6 milijona otrok;
cepljenje proti ošpicam za 4,7 milijonov otrok; 
psihosocialno pomoč za 3,1 milijona otrok;
izobraževanje za 5,9 milijonov otrok.

K prenehanju napadov na otroke v oboroženih spopadih je v posebnem videu pozval tudi Orlando Bloom, UNICEF-ov ambasador dobre volje. Video si lahko ogledate na spodnji povezavi: