Nujno potrebna zaščita otrok beguncev in migrantov, ki prek nevarnih pomorskih poti bežijo v Evropo

Nujno potrebna zaščita otrok beguncev in migrantov, ki prek nevarnih pomorskih poti bežijo v Evropo

V prvih dveh tednih 2019 je prek razburkanega morja in v temperaturah pod lediščem v Evropo prispelo več kot 400 otrok.

UNICEF poziva evropske vlade, naj se dogovorijo o enotnem regionalnem pristopu za boljšo zaščito begunskih in migrantskih otrok, ki se še naprej soočajo z velikimi nevarnostmi na pomorskih poteh in kršitvami njihovih temeljnih pravic ob prihodu v Evropo.

Po ocenah je samo v prvih dveh tednih januarja približno 400 begunskih in migrantskih otrok - povprečno 29 otrok na dan - prispelo na obale Grčije, Italije in Španije. Otroci so na pomorskih poteh v zimskih mesecih še posebej ogroženi zaradi izjemno nizkih temperatur in razburkanega morja.

Prejšnji konec tedna naj bi v dveh čolnih v Sredozemlju umrlo približno 170 ljudi oziroma le-ti ostajajo pogrešani. Med njimi naj bi bili tudi otroci in nosečnica. Prejšnji teden se je devetletno dekle iz Iraka utopilo v Sredozemlju, medtem ko je poskušalo s svojo družino doseči otok Samos.

V začetku letošnjega leta je bilo vsaj šest otrok na Sredozemskem morju na reševalni ladji Sea Watch 3, ker ni dobila dovoljenja za pristanek. Otroci na krovu so bili v negotovosti, nekateri tudi do 18 dni, ker niso mogli dostopati do nujne zdravstvene oskrbe ali drugih nujnih storitev, dokler plovilo končno ni dobilo dovoljenja za izkrcanje.

»Otroci vsak dan tvegajo življenja na nevarnih poteh prek razburkanega morja in v temperaturah pod lediščem z upanjem, da bodo našli varno zavetje in priložnosti za dostojno prihodnost. Regionalni pristop bi pomagal preprečiti, da bi ti otroci - od katerih so mnogi že doživeli izkoriščanja in zlorabe med dolgimi potovanji - še naprej trpeli,« je dejala regionalna direktorica UNICEF-a za Evropo in osrednjo Azijo in posebna koordinatorka za pomoč migrantom v Evropi Afshan Khan.

Ocene kažejo, da je v 2018 v Grčijo, Italijo in Španijo prek morja prispelo 23.000 otrok beguncev in migrantov. Večina jih beži pred konflikti, skrajno revščino in preganjanjem. Eden takih otrok je 12-letni Osama, ki je zaradi vojne zbežal iz Jemna. Osama in njegova družina so bili pred kratkim premeščeni iz centra za sprejem in identifikacijo v Morii na otoku Lezbosu v Grčiji v Atene. »Mislil sem že, da je konec, da bom umrl,« je opisal svojo izkušnjo, ko je z družino prečkal morje, da bi dosegel Grčijo. »Moja prihodnost v Jemnu je bila negotova, nisem mogel študirati, da bi postal zdravnik ali inženir ali kaj podobnega. Želim si postati zdravnik, ker želim pomagati drugim in svoji družini,« je dejal.

Da bi bolje zaščitili ranljive begunske in migrantske otroke, UNICEF poziva k poenotenemu pristopu po vsej regiji, ki omogoča varno in čim hitrejše izkrcanje reševalnih plovil. Sprejem in identifikacija otrok morata temeljiti na upoštevanju otrokovih pravic, otrokom pa je potrebno zagotoviti zaščito, zdravstveno oskrbo in psihosocialno podporo. Vsi otroci morajo imeti pravičen dostop do ustreznih postopkov, vključno s pravno pomočjo in azilnimi postopki.

Nujno potrebna so tudi večja prizadevanja za namestitve, ki dajejo prednost otrokom, ter hitrejši postopki združevanja družin iz vseh držav članic EU.

»Letos obeležujemo 30. obletnico Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, mejnik, ki je pomemben opomin, da so se vse evropske države zavezale, da bodo ščitile pravice vseh otrok - ne glede na njihov migracijski status,« poudarja Khanova.

UNICEF pomaga begunskim in migrantskim otrokom pri dostopu do ustreznega bivališča, psihosocialne podpore in izobraževanja, hkrati pa krepi nacionalne sisteme za zaščito otrok v korist vseh ranljivih otrok. V celotni regiji se UNICEF zavzema za zaščito pravic vseh begunskih in migrantskih otrok ter spodbuja socialno vključenost v njihovih novih skupnostih.

Lani je UNICEF objavil, da potrebuje 34 milijonov USD za podporo begunskim in migrantskim otrokom v Evropi, zbranih pa je bilo skupno 15 milijonov USD, kar pomeni 55-odstotno vrzel v financiranju.