Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 55 otrok

Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 55 otrok

Poziv narodom, da vsakemu novorojenčku zagotovijo pravico do preživetja in zdravja

Po ocenah UNICEF-a bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rojenih približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotkov od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili po njegovih ocenah rojeni v prvem dnevu leta 2019 po vsem svetu. 

V 2019 bo prvi otrok najverjetneje rojen na otoku Fidži, zadnji v Združenih državah Amerike. Na prvi dan novega leta se bo več kot polovica vseh rojstev na svetu zgodila v osmih državah (ocene):

v Indiji 69.944,
na Kitajskem 44.940,
v Nigeriji 25.685
v Pakistanu 15.112,
v Indoneziji 13.256,
v ZDA 11.086,
v DR Kongo 10.053,
v Bangladešu 8.428.

1. januarja se bodo družine po vsem svetu razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki sodijo med pogostejša imena v številnih državah sveta. V Sloveniji starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema. Toda v številnih državah sveta žal mnogi novorojenčki ne bodo dobili imena, saj ne bodo preživeli prvega dne.

V 2017 je v 24 urah po rojstvu umrlo približno milijon novorojenčkov. 2,5 milijona novorojenčkov je umrlo pred dopolnjenim prvim mesecem. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb kot sta sepsa in pljučnica – vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti. To predstavlja kršitev njihove pravice do preživetja.  

»Naj bo letošnja novoletna zaobljuba vseh nas, da bi vsakemu otroku uresničili vse pravice, začenši s pravico do preživetja,« je dejal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »Rešimo lahko na milijone otroških življenj z vlaganjem v usposabljanje in opremljanje zdravstvenih delavcev, saj varen par rok ob porodu močno poveča preživetje novorojenčkov.«  

Leto 2019 bo zaznamovala tudi trideseta obletnica Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo bo UNICEF obeležil s številnimi dogodki po vsem svetu. S sprejetjem konvencije so se vlade zavezale, da bodo, med drugim, z zagotavljanjem kakovostne zdravstvene oskrbe izboljšale možnosti za preživetje vsakega otroka. 

V zadnjih treh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok – število otrok, ki umre pred petim rojstnim dnem, se je več kot prepolovilo. Žal napredek na področju preživetja novorojenčkov precej zaostaja. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 47 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let. 

UNICEF-ova globalna kampanja Vsak otrok živ (Every Child Alive) poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, zaloge zdravil in pripomočkov za preprečevanje in zdravljenje zapletov med nosečnostjo in v času poroda ter opolnomočene  mlade, ki si želijo bolj kakovostno zdravstveno oskrbo. 

»Glede na trenutno pričakovano življenjsko dobo naj bi novorojenčki, rojeni v Sloveniji na prvi dan novega leta, najverjetneje živeli do začetka 22. stoletja,« je dejal Tomaž Bergoč. »Žal pa približno polovica vseh otrok, ki se bodo rodili v 2019, tega verjetno ne bo dočakala. Novorojenček, ki bo rojen januarja 2019 v Sloveniji bo najverjetneje živel do leta 2100, medtem ko novorojenček v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot do leta 2077.«  

Obvestilo 

Ocene rojstev in pričakovane življenjske dobe po državah so na voljo tukaj. UNICEF je pri pridobivanju podatkov sodeloval s Svetovnim podatkovnim laboratorijem (World Data Lab).

Ocene števila rojenih otrok se nanašajo na kazalnike obdobja in tabele UN’s World Population Prospects (2017). Na podlagi teh podatkovnih nizov algoritem World Data Lab (WDL) oceni število rojstev za vsak dan po državah in spolu ter njihovo pričakovano življenjsko dobo.