Izjava o sprejetju Globalnega dogovora OZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah

Izjava o sprejetju Globalnega dogovora OZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah

Izjava Laurenca Chandyja, UNICEF-ovega direktorja za raziskave, podatke in oblikovanje javnih politik

»Današnje sprejetje Globalnega dogovora OZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je zgodovinski dosežek tako za otroke migrante kot tudi države.

Otroci so prvič postavljeni v središče upravljanja migracij. Dogovor predstavlja ključno orodje za boljše izpolnjevanje obstoječih zakonskih obveznosti držav za zaščito, vključevanje in opolnomočenje vseh otrok, ne da bi državam nalagal nove obveznosti. Prav tako omogoča milijonom otrok in mladih na begu možnost, da uresničijo svoj potencial.

Z uresničevanjem ukrepov, predlaganih v dogovoru, bodo lahko države bolje naslavljale vzroke, zaradi katerih otroci bežijo iz svojih domov, jim omogočile boljši dostop do izobraževanja in zdravstvenih storitev ter nudile boljšo zaščito pred izkoriščanjem in nasiljem. Obenem bodo lahko  države bolj učinkovite pri ohranjanju enotnosti družin,  reševanju ksenofobije in diskriminacije.

Danes več kot 100 držav še vedno izvaja prakso pridržanja otrok na begu. Predstavljajte si, da bi bile alternativne možnosti pridržanju otrok na begu sprejete po vsem svetu, število pridržanih otrok pa bi s trenutnega milijona upadlo na nič. Predstavljajte si, da bi zapolnili vrzel pri dostopu do izobraževanja in zdravstvene oskrbe otrok migrantov, da takšne neenakosti med otroki ne bi obstajale.

Naš izziv je narediti naslednji korak. Preseči moramo zgolj priznavanje ranljivosti otrok migrantov in okrepiti njihovo vlogo pri spodbujanju razvoja ter širše blaginje. Storiti moramo več, da jih vključimo v družbo, prisluhnemo njihovim glasovom, potrebam, skrbem in željam za prihodnost.

Otroci in mladi so lahko in morajo biti del rešitve, da bodo migracije postale varne za vsakogar.

UNICEF je še naprej pripravljen sodelovati z državami članicami in agencijami OZN, lokalnimi oblastmi ter civilno družbo in pomagati pri vključevanju otrok in mladih v izvajanje ukrepov Globalnega dogovora na lokalni, nacionalni in svetovni ravni.

Kot je povedala Yasmin, UNICEF-ova predstavnica mladih na vrhu v Marakešu, migracijske politike, ki so učinkovite za mladino in otroke, so učinkovite za vse.«