UNICEF-ove Punčke iz cunj navdušile v Državnem zboru

UNICEF-ove Punčke iz cunj navdušile v Državnem zboru

Danes je v Državnem zboru potekala otvoritev dobrodelne razstave Punčk iz cunj, ki bo za javnost odprta do 8. decembra 2018. S projektom Punčka iz cunj UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim.

Na otvoritvi razstave sta k nakupu ročno izdelanih punčk pozvala predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan in izvršni direktor UNICEF-a Slovenija Tomaž Bergoč. Dogodek sta povezovala Junior ambasadorja UNICEF-a Slovenija Izabela Škornik in Lovro Gliha. Svojo punčko so posvojili številni poslanci, zaposleni in obiskovalci – predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je posvojil punčko Špelo Petro, v prvi uri po otvoritvi razstave pa je bilo posvojenih že 50 punčk. 


foto: Matija Sušnik

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je posvojil punčko Špelo Petro. 

V preteklih 29. letih, odkar so Združeni narodi dali obljubo vsem otrokom sveta in sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah, je bil za otroke dosežen velik napredek. »Danes več otrok kot kdajkoli prej dočaka svoj peti rojstni dan, hodi v osnovno šolo, ima dostop do pitne vode in zdravstvene oskrbe. Na globalni ravni se je umrljivost otrok, mlajših od pet let, od leta 1990 zmanjšala za skoraj 60 odstotkov,« je poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »Otroci imajo danes več možnosti za preživetje in uresničitev polnega potenciala kot pred 29 leti. Kljub doseženemu napredku pa vsak dan še vedno umre na tisoče otrok, večinoma zaradi vzrokov,ki bi jih lahko preprečili,« je še opozoril Bergoč. 

Cepljenje predstavlja enega najuspešnejših zdravstvenih ukrepov za reševanje otroških življenj. UNICEF je na globalni ravni vodilni dobavitelj cepiv, saj letno zagotovi cepljenje skoraj polovice celotne populacije otrok na svetu. Skupaj s partnerji izvaja programe cepljenja v več kot 100 državah po vsem svetu, kjer otrokom omogoča zdrav začetek življenja in zaščito pred nevarnimi boleznimi. Od začetka 80. let do danes je cepljenje otrok v svetovnem merilu doseglo velik napredek ter pomembno prispevalo k omejevanju otroških bolezni in zmanjševanju umrljivosti otrok. Kljub napredku pa UNICEF-ovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok.

UNICEF Slovenija s projektom Punčka iz cunj zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Punčka iz cunj je namreč tradicionalna igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta in zato primerna, da v projektu simbolizira otroka, ki potrebuje pomoč. Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši življenje otroka«. Posameznik lahko z donacijo 20 EUR punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim boleznim. 

S podporo vseh sodelujočih v projektu Punčka iz cunj je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil več kot 18.500 otroških življenj.

Dobrodelna razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj bo v Državnem zboru na ogled do 7. decembra, vsak dan med 10. in 15. uro, ter v soboto, 8. decembra, med 8. in 12. uro. Obiskovalci razstave bodo z donacijo 20 EUR punčko lahko posvojili in s tem omogočil cepljenje enega otroka v državah v razvoju proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu.

Punčke iz cunj lahko posvojite vse dni v letu tudi tukaj