Otroci so danes prevzeli vodenje podjetij za en dan

Otroci so danes prevzeli vodenje podjetij za en dan

Svetovni dan otrok v znamenju UNICEF-ove modre in #GoBlue za vsakega otroka

Danes obeležujemo svetovni dan otrok. Na pobudo UNICEF-a so otroci v Sloveniji prevzeli vodilne vloge v gospodarstvu, pa tudi v medijih in šolstvu, slovenski predstavnici mladih pa sta skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju prevzeli Evropski parlament. Otroci si želijo, da bi bil njihov glas slišan in večkrat upoštevan. Praznovanje svetovnega dneva otrok v znamenju UNICEF-ove modre barve povsod po svetu. Otroke je podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 


foto: STA/Daniel Novakovic

Otroci so danes prevzeli tudi vodenje v podjetju Mikro+Polo v Mariboru, kjer jih je obiskal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Slovenija je danes dobila »nove« vodilne v gospodarstvu. Številna podjetja in družbe, med njimi tudi LifeClass Portorož, NIL, SRC, Mikro+Polo, Plinovodi, Prva osebna zavarovalnica, mBills, Agencija 101, Grey Ljubljana in druga, so na pobudo UNICEF-a Slovenija omogočila otrokom, da je njihov glas slišan in upoštevan tudi v gospodarstvu. Ob tej priložnosti so se otroci danes znašli v vlogah predsednikov uprav, izvršnih in kreativnih direktorjev, vodij posameznih oddelkov, vodij recepcije, šefa kuhinje in drugih zaposlenih. Odločali so o pomembnih poslovnih zadevah, sestankovali, sodelovali v brainstormingu za nove izdelke ter spoznavali delo svojih staršev. V novih vlogah so se odlično znašli. S svojo sproščenostjo, kreativnostjo in svežim pristopom so pokazali, da imajo kljub mladosti številne predloge in ideje, ki lahko pomembno prispevajo k razvoju podjetja in izboljšanju delovnega okolja. Prav ti otroci in mladi bodo v prihodnosti aktivno prispevali k slovenskemu gospodarstvu in s tem razvoju družbe. 

foto: Prva osebna zavarovalnica
Mladi so prevzeli pomembne funkcije tudi v Prvi osebni zavarovalnici.

»Vesel sem, da so se številna podjetja in družbe v Sloveniji pridružila praznovanju svetovnega dneva otrok. S tem dokazujejo, da jim ni vseeno, v kakšnem svetu odraščajo otroci in da so pripravljena združiti moči za izboljšanje položaja vseh otrok. Da otroci prevzamejo vodilne vloge v podjetjih, je priložnost, da pokažejo svoj neprecenljiv potencial, saj so pomembni soustvarjalci današnjega sveta in prihodnosti. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih redno vključimo v sprejemanje odločitev. Je tudi spodbuda otrokom, da se zavedajo svojih sanj, znanj in sposobnosti, da lahko aktivno in enakovredno sodelujejo pri sprejemanju odločitev v družbi,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

foto: Vizenia.
Tudi v podjetju NIL so zaposleni svoje delo za en dan predali otrokom. 

foto: Adam Sabljakovič
Otroci so prevzeli vodilne funkcije tudi v podjetju SRC.

Ker je svetovni dan otrok namenjen vsem otrokom po svetu, so sodelujoča podjetja sprejela tudi zaobljubo za izboljšanje položaja otrok doma in po svetu. Številni zaposleni v podjetjih so se pridružili Staršem otrok sveta – UNICEF-ovim mesečnim darovalcem za programe pomoči otrokom po vsem svetu. Podjetja so se zavezala tudi, da bodo uresničila vsaj enega od predlogov otrok, ki so danes prevzeli vodilna mesta v podjetju. 

Otroke je danes znova podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ob tej priložnosti je obiskal otroke v Mariboru, kjer so prevzeli vodenje Radia Maribor in ves dan soustvarjali program radijske postaje ter zasedli vodilne vloge v podjetju Mikro+Polo.

foto: Mediaspeed/Ernad Ihtijarevič
Danes so otroci prevzeli vodenje Radia Maribor in ves dan soustvarjali radijske vsebine. Obiskal jih je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Glas otrok je in bo danes odmeval tudi v medijih – na Radiu Maribor, v oddaji Svet na Kanalu A in na Planet TV so se oz. se bodo otroci znašli tudi v vlogi sovoditeljev informativnih oddaj, novinarjev, tehničnih redaktorjev in glasbenih urednikov. Številne šole in vrtci po Sloveniji so danes dobili »nove« ravnatelje, učitelje in vzgojitelje, »novega« direktorja je za en dan dobil tudi UNICEF Slovenija, pobudnik aktivnosti v Sloveniji. 


Otroci so prevzeli tudi vodenje podjetja mBills.

 

Slovenski predstavnici mladih sta danes skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju prevzeli Evropski parlament, Junior ambasadorki UNICEF-a pa tudi Veleposlaništvo RS v Ruski federaciji ter vlogo tiskovne predstavnice delegacije EU v Ruski federaciji. 

foto: Irena Jager

Junior ambasadorki UNICEF-a Rebecca in Katarina sta prevzeli Veleposlaništvo RS v Ruski federaciji.

Pri prevzemu novih vlog je sodelovalo več kot 1.000 otrok v Sloveniji, ki so se pri tem odlično znašli.

UNICEF Slovenija je danes predstavil tudi izsledke raziskave o usklajevanju dela in družinskega življenja v Sloveniji ter podal smernice in predloge za izboljšanje le-tega, ki so na voljo tukaj .  

 Nekaj ključnih ugotovitev: 
Starši so najbolj zadovoljni z zaposlitvijo, najmanj pa s svojim prostim časom.
Staršem se delovni čas zdi na splošno usklajen z družinskimi obveznostmi.
8 od 10 staršev verjame, da so otroci ponosni na njihove profesionalne dosežke.
Mame se v primerjavi z očeti srečujejo z večjimi izzivi pri usklajevanju delovnega in družinskega življenja.
6 od 10 zaposlenih ima dostop do fleksibilnih oblik dela. 
Več kot polovica staršev zaradi obveznosti, povezanimi z delom, ne more izpolniti svojih obljub danih otrokom.
8 od 10 staršev doma preverja elektronsko pošto ali dela pozno v noč.
Starši si za svoje otroke želijo predvsem samozavesti.

Letošnji Svetovni dan otrok je po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekal v znamenju UNICEF-ove modre oziroma pod sloganom #GoBlue za vsakega otroka. Posamezniki so lahko podporo otrokom izrazili z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Številna podjetja so svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, prostore v znak podpore otrokom obarvala v modro. Z modro barvo bodo danes osvetljeni tudi Ljubljanski grad, občinska stavba v Postojni, mestne ulice na Ptuju in občinska stavba v Domžalah. 

Otroke so na družbenih omrežjih podprli tudi številni znani v Sloveniji: Boštjan Gorenc Pižama, Ana Klašnja, Antea Mramor Bitenc in Uroš Bitenc, Cool fotr Jani Jugovic in Cool mamacita Teja Perjet, Mamiblogerke - Anja Oman – Mamina maza, Katka Arnol - Fulkulmami, Gabrijela Ajhmajer Neuvirt - Mamintwist, Petra Birsa - Njamimami, Maja Bračič – Mami z načrtom, Nataša Gostinčar Petre Buba - never2late4u.si, Eva Lozina – Nepopolna mama, Maja Murič – Misija: mamica, Klavdija Vidic – Izberi modro, Tatjana GjerkešTamara Fortuna in Nina Puhek, pa tudi Žaklina Krejič – Teen drawing, Ana Rogel, Eva Kljun - Marija z mosta, Katja Štingl in Maša Paukovič – Ne pozabi nase.

Ob svetovnem dnevu otrok otroci po vsem svetu odrasle pozivajo k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo. 

Utrinki iz podjetij, družb in medijev, kjer so otroci prevzeli vodilne vloge, so na voljo tukaj.