Z novo spletno stranjo otroci še hitreje do pomoči v UNICEF-ovih Varnih točkah

Z novo spletno stranjo otroci še hitreje do pomoči v UNICEF-ovih Varnih točkah

Otroci se lahko po pomoč v UNICEF-ove Varne točke zatečejo celo leto.

Otroci, ki se znajdejo v težavah, se lahko v UNICEF-ove Varne točke po pomoč zatečejo vse dni v letu. Da bo pot do pomoči za otroke odslej še hitrejša in enostavnejša, je v teh dneh zaživela posebna spletna stran www.varnetocke.si ki otrokom v stiski omogoča prikaz najbližjih UNICEF-ovih Varnih točk njihovi trenutni lokaciji ter številne praktične nasvete za pomoč v stiski.

UNICEF-ove Varne točke so v 16 letih zaživele že v 85 krajih po vsej Sloveniji. V več kot 670 Varnih točkah sodeluje več kot 1500 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah. Da bo iskanje pomoči za otroke in mlade odslej še hitrejše in bolj enostavno, je UNICEF Slovenija v sodelovanju z digitalno agencijo Renderspace lansiral posebno spletno stran www.varnetocke.si, prilagojeno mobilnim napravam, ki jih mladi vse bolj uporabljajo. S pomočjo interaktivnega zemljevida bo otrok, ki se je znašel v stiski, kar najhitreje izvedel za najbližjo Varno točko v njegovi okolici in našel številne praktične nasvete, kako se odzvati ob različnih težavah in kje dobiti pomoč poleg obiska Varnih točk. 

»Z novo spletno stranjo želimo olajšati iskanje pomoči otrokom in mladim, saj si prizadevamo, da samo iskanje pomoči ne predstavlja dodatnega bremena za zanje, ko se znajdejo v težavah. Ker otroci pogosto potrebujejo dodatno spodbudo pri iskanju pomoči, jih UNICEF Slovenija vabi, da Varne točke obiščejo že prej - ko še niso v stiski in jih pobližje spoznajo, saj bo potem iskanje pomoči vsekakor lažje,« je povedala Tatjana Hvala, Vodja zagovorništva otrokovih pravic pri UNICEF-u Slovenija.  

In kaj UNICEF-ove Varne točke pravzaprav so? Gre za različne javne prostore, kot so mladinski centri, policijske postaje, lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Prepoznajo jih po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. V Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom. Osebje v Varnih točkah so najpomembnejši člen projekta – več kot 1500 srčnih ljudi tako v njem sodeluje prostovoljno, s svojo prizadevnostjo pa pomagajo otrokom v težavah.

V Varne točke po vsej Sloveniji se na leto zateče več sto otrok. V lanskem šolskem letu so zabeležili 51 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje in družinske spore. V več kot 100 primerih so se otroci znašli v manjših težavah, kot so blažje poškodbe, izgubljeni ključi, pomoč pri reševanju domačih nalog in drugo, ki so jih Varne točke lahko rešile same, brez posredovanja strokovne pomoči. Včasih pa otroci Varne točke obiščejo zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka, ali v iskanju prijaznega sogovornika. Od leta 2003, odkar obstajajo Varne točke v Sloveniji, beležimo tudi primere suma spolnih zlorab in več primerov medvrstniških nadlegovanj.

Vsak otrok ima pravico do življenja brez nasilja. UNICEF verjame, da bi moral biti vsak otrok zaščiten pred zlorabami, zanemarjanjem, nasiljem in izkoriščanjem. Varno okolje za naše otroke pomeni varno in srečnejše odraščanje. Varne točke predstavljajo korak odločnejšega boja proti nasilju nad otroki.

Seznam Varnih točk po Sloveniji je na voljo tukaj.