Jemen: Otrokom v bolnišnici v Hudajdi grozi smrt

Jemen: Otrokom v bolnišnici v Hudajdi grozi smrt

Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Henriette Fore

»Srditi spopadi v jemenskem pristaniškem mestu Hudajda se nevarno približujejo bolnišnici Al Thawra, zaradi česar je v smrtni nevarnosti 59 otrok, med njimi jih je 25 hospitaliziranih na oddelku za intenzivno pomoč. 

Zdravstveno osebje in bolniki v bolnišnici so potrdili, da so bila v neposredni bližini številna bombardiranja in streljanja. Dostop do edine bolnišnice, ki še deluje na tem območju, je zdaj resno ogrožen.

Življenja otrok so odvisna od oskrbe v bolnišnici Al Thawra, zaradi česar le-ta ne sme postati tarča napadov. Od 400.000 akutno podhranjenih otrok v Jemnu, ki potrebujejo takojšnjo pomoč, jih kar 40 odstotkov prihaja iz Hudajde in sosednjih okrožij. Najbolj slabotni otroci so sprejeti v bolnišnico na oddelek za intenzivno pomoč.  

Napadi v Hudajdi se stopnjujejo okoli pristanišča, preko katerega v državo prispe do 80 odstotkov humanitarne pomoči, goriva in ostalih dobrin. Če bo pristanišče porušeno ali blokirano, bo število smrtnih žrtev katastrofalno. 

UNICEF-ove ekipe na terenu zagotavljajo nujno življenjsko pomoč, vključno z zdravili, čisto pitno  vodo in terapevtsko hrano za zdravljenje akutno podhranjenih otrok. Nadaljnje stopnjevanje napadov bo močno ogrozilo ta prizadevanja.

UNICEF poziva sprte strani, naj nemudoma zaustavijo napade v bližini bolnišnice ter zagotovijo, da lahko civilisti varno dostopajo do bolnišnice z vseh strani in spoštujejo svoje zakonske obveznosti za ustavitev napadov na civilno infrastrukturo - vključno s pristaniščem Hudajda.«