Približno 2300 otrok v karavani migrantov potrebuje zaščito in drugo pomoč

Približno 2300 otrok v karavani migrantov potrebuje zaščito in drugo pomoč

Otroci na begu potrebujejo posebno skrb in zaščito.

UNICEF je danes opozoril, da približno 2.300 otrok v karavani migrantov, ki se trenutno nahaja v Južni Mehiki, potrebuje zaščito, zdravstveno oskrbo, čisto pitno vodo in ustrezne sanitarije. Na dolgi in naporni poti so bili otroci izpostavljeni neugodnim vremenskim razmeram, vključno s hudo vročino, ter brez ustreznega zavetišča. UNICEF-ove ekipe na terenu poročajo o številnih bolnih in dehidriranih otrocih.

Veliko otrok in družin v karavani migrantov beži pred nasiljem, povezanim s tolpami, izsiljevanjem, revščino, omejenimi možnostmi kakovostnega izobraževanja in dostopa do socialnih storitev v njihovih matičnih državah v severnem delu Srednje Amerike - Salvadorju, Gvatemali in Hondurasu. Žal so takšne razmere del vsakdanjega življenja za milijone otrok v regiji. Vse več družin, ki živijo v teh težkih okoliščinah, sprejme bolečo odločitev, da zapustijo svoje domove, lokalne skupnosti in državo v iskanju varnosti in boljše prihodnosti.

Medtem ko člani karavane migrantov upajo predvsem na večjo varnost,  so nevarnostim uporabe nezakonitih migracijskih poti še najbolj izpostavljeni otroci. Pot je namreč dolga, negotova in polna nevarnosti, otroci pa izpostavljeni izkoriščanju, nasilju in zlorabam.

UNICEF v Mehiki sodeluje z vlado in drugimi partnerji, da bi otrokom na begu zagotovil pomoč in podporo, ki jo nujno potrebujejo, ter poziva k spoštovanju njihovih pravic. To vključuje zagotavljanje strokovne pomoči pristojnim nacionalnim organom za prehrano in zaščito otrok ter razširitev dostopa do psihosocialne pomoči. UNICEF je v sodelovanju s partnerji otrokom in družinam v karavani zagotovil 20.000 litrov čiste pitne vode, higienske pripomočke, oralno rehidracijsko sol, mila ter sredstva za zaščito pred soncem.

V severnem delu Srednje Amerike in Mehike UNICEF nadaljuje z zagotavljanjem psihosocialne pomoči otrokom in družinam, ki so preživeli nasilje, izkoriščanja in zlorabe na migracijski poti. UNICEF zavrača pridržanja otrok migrantov in zagovarja alternativne rešitve ter spodbuja krepitev konzularne zaščite za otroke na begu.

UNICEF znova poziva vlade, naj pri uporabi zakonov in postopkov priseljevanja upoštevajo načelo največje koristi otrok, ohranjajo družine skupaj in iščejo alternativne rešitve pridržanju otrok.