Poglabljanje krize v Jemnu: milijonom otrok grozi pomanjkanje hrane in vode

Poglabljanje krize v Jemnu: milijonom otrok grozi pomanjkanje hrane in vode

Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Henriette Fore

»Milijoni obupanih otrok in družin v Jemnu bi lahko kmalu ostali brez hrane, čiste vode in sanitarij zaradi poglabljanja gospodarske krize in nasilja v pristaniškem mestu Hudajda. To bo dodatno poslabšalo že sicer katastrofalne razmere v državi, kjer življenja otrok in njihovih družin vsak dan visijo na nitki. 

Cene hrane, goriva in vode so se drastično zvišale, saj se je vrednost nacionalne valute zmanjšala. Zaradi porasta cen goriva so ogrožene storitve oskrbe z vodo in kanalizacijo, zaradi česar lahko  otroci in družine ostanejo brez čiste pitne vode in sanitarij. To lahko povzroči izbruhe nalezljivih  bolezni in porast podhranjenosti, kar v kombinaciji s prehransko negotovostjo povečuje tveganje za lakoto. UNICEF ocenjuje, da bo dodatnih 1,2 milijona ljudi v kratkem nujno potrebovalo pitno vodo in sanitarije, število pa naj bi se še povečalo.

Družine, ki si ne morejo več privoščiti osnovnih prehrambenih izdelkov, bi se kmalu lahko pridružile 18,5 milijonom ljudi, ki jih ogroža negotova preskrba s hrano - predvidoma se bo število povečalo za 3,5 milijona, med katerimi je skoraj 1,8 milijona otrok.

Že sicer katastrofalne razmere dodatno poslabšuje porast nasilja v Hudajdi, ki ogroža življenja otrok, preskrbo z gorivom in zagotavljanje humanitarne pomoči, od katere je odvisnih 28 milijonov prebivalcev Jemna. V kolikor bo pristanišče napadeno, poškodovano ali blokirano, bo nezanesljiva preskrba s hrano ogrozila dodatne 4 milijone otrok po vsej državi.

Edini izhod iz jemenske nočne more je vzpostavitev miru s celovitim političnim dogovorom. UNICEF še naprej poziva vpletene strani, da spoštujejo svoje zakonske obveznosti za ustavitev napadov na civilno infrastrukturo, vključno s pristaniščem Hudejda, ter zagotovijo varen, brezpogojen in trajen dostop do vseh pomoči potrebnih otrok v Jemnu.«