Zdravstveni dom Tolmin pridobil naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova

Zdravstveni dom Tolmin pridobil naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova

V Sloveniji se s tem pomembnim in odgovornim nazivom ponašajo že štiri ustanove.

Predstavniki Zdravstvenega doma Tolmin so danes na slavnostnem dogodku razglasili, da so pridobili naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. V Sloveniji se s tem pomembnim in odgovornim nazivom, ki ga podeljuje Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija,  ponašajo že štiri ustanove.

Projekt Dojenju prijazna zdravstvena ustanova je nadgradnja mednarodnega projekta Novorojencem prijazne porodnišnice, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a od leta 1991 z namenom spodbujanja in zaščite dojenja.

V Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanovah zdravstveno osebje matere ustrezno vzpodbuja in jim pomaga ob začetkih ter pri vzdrževanju izključnega dojenja v prvih šestih mesecih otrokove starosti. Ta naziv so do sedaj uspešno pridobili Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje, Otroški oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstveni dom Tolmin.

»Zavedamo se, da je dojenje popolnoma brezplačna, toda najboljša možna preventiva pred boleznimi sodobnega časa za otroka in za mamo. Zato bomo v začrtani smeri nadaljevali in nadgrajevali naše znanje in delo, za boljše zdravje naših mater in otrok, za zdrave prihodnje rodove,« poudarja Marjeta Žefran Drole, dr. med., spec. pediatrinja, iz ZD Tolmin. 

Ta pomemben in odgovoren naziv je Zdravstvenemu domu Tolmin podelil Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja, ki deluje pri UNICEF-u Slovenija. Odbor se trudi spodbujati in vzdrževati izključno dojenje do šestega meseca otrokove starosti in dojenje z dopolnilno prehrano do drugega leta starosti na celotnem področju Slovenije.