Svetovni voditelji združeni v pobudi za zagotavljanje kakovostnega izobraževanja in usposabljanja za mlade

Svetovni voditelji združeni v pobudi za zagotavljanje kakovostnega izobraževanja in usposabljanja za mlade

Pobuda ‘Generation Unlimited’ (Generacija brez omejitev) si prizadeva, da bi bili do leta 2030 mladi karseda najbolje pripravljeni na zaposlitev.

Svetovni voditelji so lansirali novo partnerstvo, ki si prizadeva, da bi bili do leta 2030 vsi mladi vključeni v izobraževanje ali usposabljanje oz. imeli zaposlitev. Partnerstvo, ki so ga lansirali na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, je odgovor na globalno krizo izobraževanja in usposabljanja, ki trenutno ovira napredek in stabilnost za milijone mladih.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, predsednik Ruande Paul Kagame, predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim, Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini, UNICEF-ova izvršna direktorica Henrietta Fore, odposlanka generalnega sekretarja OZN za mlade Jayathma Wickramanayake, izvršni direktor Unileverja Paul Polman, UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Lilly Singh in svetovno znana K-pop skupina BTS so le nekateri izmed podpornikov pobude Generation Unlimited, ki so se udeležili dogodka ob njenem lansiranju na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Brez takojšnjih naložb v izobraževanje in usposabljanje bo hitro rastoča svetovna populacija mladih, ki bo do leta 2030 dosegla 2 milijardi, še naprej nepripravljena in nekvalificirana za delovna mesta prihodnosti. Več kot 200 milijonov mladih, ki so dovolj stari, da bi lahko obiskovali programe za sekundarno izobraževanje, ne hodi v šolo. To bi lahko za mlade v prihodnosti – še posebej tiste najbolj prikrajšane – pomenilo pot v pomanjkanje in diskriminacijo, ne pa enakopraven napredek.

Pobuda Generation Unlimited - ki je del strategije Združenih narodov za mlade do leta 2030 - bo dopolnjevala in nadgrajevala obstoječe programe, ki podpirajo mlade. Partnerska platforma se bo osredotočena na tri ključna področja: sekundarno izobraževanje, veščine za učenje, zaposljivost in dostojno delo, ter opolnomočenje mladih. Izziv, namenjen mladim - tako imenovani Youth Challenge - ki poteka v 16 državah po vsem svetu, letos poziva mlade, da oblikujejo rešitve, ki bodo podpirale te tri ključne stebre pobude.

"Vsi naši upi za boljši svet počivajo na mladih," je dejal Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Danes na svetu obstaja največ mladih kot kadarkoli prej – kar 1,8 milijarde ljudi. Trajnostni razvoj, človekove pravice, mir in varnost se lahko dosežejo le, če mladim pomagamo kot vodje in jim omogočimo, da izkoristijo svoj polni potencial."

"Spremembe v demografiji, s katerimi se srečuje svet, skupaj s hitrim tehnološkim napredkom, predstavljajo ključen trenutek v zgodovini. Če bomo ukrepali premišljeno in takoj, lahko ustvarimo kohorto usposobljenih mladih, ki bodo bolje pripravljeni za ustvarjanje trajnostnih gospodarstev ter mirnih in uspešnih družb. Mladi resda predstavljajo le 25 odstotkov svetovnega prebivalstva, a hkrati 100 odstotkov naše prihodnosti. Ne moremo si privoščiti, da jih pustimo na cedilu," je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

"Skupaj lahko poskrbimo, da bo do leta 2030 vsaka mlada oseba našla svoje mesto v družbi - prek izobraževanja, usposabljanja ali dela. Za to si prizadeva Generation Unlimited in ponosna sem, da je Evropska unija del tega, skupaj z Unicefom," je povedala Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

"Eno izmed najnovejših dejanj strategije Združenih narodov za mlade je lansiranje partnerstva Generation Unlimited. Vesela sem, da bo omenjena pobuda postala orodje za izvajanje strategije celotnih Združenih narodov na področju mladine," je povedala odposlanka generalnega sekretarja OZN za mlade Jayathma Wickramanayake.

"V naši kampanji LOVE MYSELF govorimo o pomenu prave ljubezni. Spodbujamo vsakega mladega, da najprej najde ljubezen v sebi in jo nato deli še z drugimi. Menimo, da je deljenje ljubezni z drugimi prvi korak do ustvarjanja medsebojne podpore med mladimi," so povedali svetovni podporniki UNICEF-a, člani skupine BTS.

Predsednik Turkmenistana se bo z delegacijo udeležil 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, kjer Turkmenistan načrtuje lansiranje pobude za ustanovitev globalnega partnerstva za zaščito interesov mladih. "Mladi predstavljajo več kot 40 odstotkov prebivalstva Turkmenistana. Spodbujanje participacije mladih in širitev priložnosti za mlade bosta ključni sestavini našega partnerstva z vlado Turkmenistana v prihodnjih letih. Začeli bomo z analizo položaja, da bi bolje razumeli potrebe in želje mladih v Turkmenistanu," je povedal predstavnik UNICEF-a v Turkmenistanu Shaheen Nilofer.

Več o pobudi Generation Unlimited: www.GenUnlimited.org