Vlaganja v izobraževanje nujno potrebna, da bi preprečili izgubljeno generacijo otrok Rohing

Vlaganja v izobraževanje nujno potrebna, da bi preprečili izgubljeno generacijo otrok Rohing

Leto dni po množičnem begu iz Mjanmara v Bangladešu ostaja več kot pol milijona otrok

UNICEF je danes predstavil poročilo o položaju otrok beguncev Rohing v Bangladešu. V njem je poudaril, da več kot pol milijona teh otrok nima možnosti izobraževanja in pozval k nujno potrebnim mednarodnim ukrepom, ki bodo preprečili, da bi otroke zajel obup in frustracije.  

Poročilo Gradimo upanje za generacijo otrok Rohing obeležuje leto dni, odkar so pripadniki ljudstva Rohingja zaradi grozljivega nasilja v Mjanmaru začeli množično bežati v Bangladeš. UNICEF opozarja, da otroke begunce, ki so zavetje našli v prenatrpanih begunskih taboriščih v okrožju Cox’s Bazar čaka žalostna prihodnost, saj nimajo možnosti za nadaljevanje šolanja niti ne vedo, kdaj se bodo lahko vrnili domov.  

»Če ne bomo z vlaganji v izobraževanje pričeli takoj, obstaja resna nevarnost za izgubljeno generacijo otrok Rohing – otrok, ki nimajo potrebnih znanj in spretnosti, da bi se soočili s trenutnimi kriznimi razmerami in obenem ne bodo zmožni prispevati k razvoju družbe, ko se bodo nekoč lahko vrnili nazaj v Mjanmar,« je dejal UNICEF-ov predstavnik v Bangladešu Edouard Beigbeder.

Poročilo navaja, da so obsežna mednarodna humanitarna prizadevanja, ki jih je vodila in usklajevala vlada v Bangladešu, uspela vzpostaviti osnovne storitve za preživetje beguncev. Prav tako so bili doslej uspešno preprečeni množični izbruhi bolezni. 

Zagotoviti nadaljevanje izobraževanja za izjemno število otrok, ki so se v kratkem času zatekli v Bangladeš, je predstavljalo velik izziv tudi za UNICEF in partnerske organizacije. Do julija letos so vzpostavili 1.200 učnih centrov na terenu in tako omogočili nadaljevanje šolanja za 140.000 otrok, čeprav so bile učilnice pogosto prenatrpane in brez oskrbe z vodo. V pripravi je tudi nov učni načrt, ki bo otrokom zagotovil višjo kakovost izobraževanja, vključno s kompetencami v pismenosti, jeziku in matematiki ter osnovnimi življenjskimi spretnostmi.

foto: UNICEF/Sokol

Poročilo poudarja, da bi morala mednarodna skupnost vlagati v podporo kakovostnemu izobraževanju in življenjskim znanjem za vse otroke Rohing, še posebej za deklice in mladostnike, ki so bolj izpostavljeni izključevanju. Prav tako poziva vlado Mjanmara, naj zagotovi, da bodo v zvezni državi Rakhine, kjer ostaja več kot pol milijona Rohing, otroci iz vseh skupnosti imeli enakopraven dostop do kakovostnega predšolskega, osnovnošolskega in visokošolskega izobraževanja.

Poročilo opozarja, da iskanje trajne rešitve krize zahteva reševanje razmer na severu zvezne države Rakhine. Zahteva izvajanje priporočil Svetovalne komisije za zvezno državo Rakhine, vključno s priznavanjem temeljnih pravic tamkajšnjemu muslimanskemu prebivalstvu, ki zajemajo svobodo gibanja, pravico dostopa do osnovnih storitev, kot so zdravje in izobraževanje, ter dostojno preživljanje.

UNICEF poziva vlado Mjanmara, naj zagotovi zaščito otrok Rohing in vseh drugih etničnih skupin ter ustvari ustrezne razmere na terenu za prostovoljno, varno in dostojanstveno vrnitev beguncev v svoje nekdanje skupnosti.

UNICEF na jugu Bangladeša že od začetka krize zagotavlja humanitarno pomoč  v okviru koalicije nacionalnih in mednarodnih humanitarnih organizacij. V začetku leta je oznanil, da za pomoč na področju izobraževanja beguncev Rohing potrebuje 28,2 milijona ameriških dolarjev, doslej pa je prejel nekaj več kot 50 odstotkov potrebnih sredstev.