UNICEF Slovenija se zahvaljuje vsem, ki so pomagali spolno zlorabljenim otrokom

UNICEF Slovenija se zahvaljuje vsem, ki so pomagali spolno zlorabljenim otrokom

UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju aprila letos objavil kampanjo Skriti escape room, ki je ozaveščala o zaskrbljujoči pogostosti spolnih zlorab otrok, razbijala napačna prepričanja o spolnih zlorabah in o storilcih ter usmerjala k edini pravi rešitvi – zaščiti otrok.

Če sumite spolno zlorabo, ste verjetno edini, ki lahko pomagate. Brez odlašanja pokličite strokovno pomoč na 080 28 80.

Po podatkih EU je do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja deklica in vsak peti deček, pri čemer se v 85 % primerov spolne zlorabe dogajajo znotraj ožje ali širše družine in pogosto trajajo več let. Kar 62 % žrtev molči, zato je izjemnega pomena, da zanje spregovorimo tisti, ki karkoli vemo ali sumimo.


Ilustracija: avtorica Amadea, spolno zlorabljena v otroštvu

Ljudje največkrat ne pokličejo zaradi strahu. Bojijo se, da bodo pretiravali in da bodo očrnili žrtvino družino ter sebe. Zato obstaja strokovna pomoč, ki klicatelju pomaga ugotoviti ali je sum resnično upravičen in ali gre za primer, ki ga morajo obravnavati pristojne službe. Morda nas lahko v teh primerih opogumi misel, da lahko samo na ta način ustavimo storilce in pomagamo nemočnim otrokom, ki trpijo spolne zlorabe. 

Da bi storili korak naprej k izboljšavi stanja na področju problematike, je UNICEF Slovenija v letošnjem aprilu slovensko javnost pretresel s kampanjo Skriti escape room. Odprli so ekskluzivno sobo pobega in sprejeli nekaj skupin udeležencev, ki jim je 23-letna Amadea razkrila svojo zgodbo o spolni zlorabi iz njenega otroštva. 


Foto: Resnično mesto zločina, kjer je bil za dva dni odprt Skriti escape room.

Udeleženci sobe pobega so morali poiskati realno rešitev za vse otroke, ki trenutno trpijo spolne zlorabe, kar je klic Združenja proti spolnemu zlorabljanju na 080 28 80. Tako je rešitev Skrite sobe pobega hkrati predstavljala realno rešitev. Združenje proti spolnemu zlorabljanju namreč poleg svetovanja in pomoči ponuja tudi pomoč pri prijavi storilcev, kar je edini način, ki lahko ustavi storilce in pomaga otrokom pobegniti.


Foto: Amadea Ris kot vodja Skritega Escape Rooma

Kampanja je bila izjemno uspešna, saj je samo v prvih 10 dneh nagovorila več kot 50 % Slovencev na Facebooku in več kot 66 % vseh odraslih Slovencev, starih med 15 in 70 let, ki lahko pomagajo v primeru, da sumijo spolno zlorabo otroka. V enakem obdobju se je število prijav spolnih zlorab otrok povečalo za 20 %, kar je najbolj pomembno. 

UNICEF Slovenija in Združenje proti spolnemu zlorabljanju se ob tej priložnosti zahvaljujeta vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k reševanju nemočnih otrok. Tako, da ste širili glas prek družbenih omrežij, blogov in ostalih lastnih ter množičnih medijev. Tako, da ste komentirali in všečkali. Predvsem pa tako, da ste spregovorili in poklicali 080 28 80.

Posebna izjava

V kampanji je bila uporabljena besedna zveza »escape room« ali soba pobega.  Ob tej priložnosti UNICEF Slovenija pojasnjuje, da se v vse bolj priljubljenih igrah »soba pobega« ali »escape room« doma in v tujini, ne dogaja nič strašnega, nasilnega ali grozljivega, iz njih lahko vsak pobegne.  

»Soba pobega« ali »escape room« je resničnostna igra, v kateri ekipa igralcev z medsebojnim sodelovanjem, komunikacijo, logičnim razmišljanjem in spretnostjo skupaj rešuje raznolike naloge, ob tem razvija pozitivne vrednote ter timske kompetence ter se ob tem predvsem -  izvrstno zabava.


Vir podatkov: Združenje proti spolnemu zlorabljanju