Zaradi suše, vojn in pomanjkanja hrane je UNICEF v 2017 dostavil rekordno količino humanitarne pomoči

Zaradi suše, vojn in pomanjkanja hrane je UNICEF v 2017 dostavil rekordno količino humanitarne pomoči

UNICEF zagotovil humanitarno pomoč v vrednosti 550 milijonov ameriških dolarjev za nujno pomoč otrokom v kriznih žariščih

Lakota, suša in konflikti so v letu 2017 ogrožali preživetje milijonov ljudi po svetu, zato je UNICEF za zagotavljanje nujnih življenjskih potrebščin za pomoč otrokom v humanitarnih krizah namenil rekordnih 550 milijonov ameriških dolarjev. To je največji izdatek organizacije za nabavo in dostavo nujne humanitarne pomoči doslej.

V 2017 so suša in oboroženi spopadi v Južnem Sudanu, Jemnu, Somaliji in severovzhodni Nigeriji uničevali življenja otrok - približno 22 milijonov otrok je bilo lačnih, bolnih, razseljenih in brez možnosti šolanja. Življenja 1,4 milijona otrok so zaradi hude podhranjenosti visela na nitki. UNICEF se je na potrebe otrok odzval z zagotovitvijo življenjsko potrebne pomoči v vrednosti 122,4 milijona ameriških dolarjev, ki je vključevala terapevtsko hrano, mleko, visoko energijske piškote in posebno opremo za tehtanje ter merjenje otrok.

V Afriškem rogu, kjer je suša dodatno poglobila obstoječo prehransko krizo, je UNICEF dostavil skoraj četrtino vse terapevtske hrane, da bi rešil več sto tisoč otrok, ki jih je prizadela akutna podhranjenost. Več kot polovico terapevtske hrane proizvajajo lokalna podjetja v državah, v katerih UNICEF izvaja programe prehranske pomoči, kar podpira lokalno gospodarstvo.

Poleg prehranske pomoči je UNICEF otrokom in družinam, ujetim ali razseljenim zaradi konfliktov, naravnih nesreč in drugih kriz v 61 državah, dostavil tudi nujno življenjsko pomoč v obliki čiste pitne vode, cepiv, zdravil in medicinskih pripomočkov, sanitarij, šolskih potrebščin in oblačil. Večina nujne pomoči je bila dostavljena na območje Cox Bazar v Bangladešu, v Jemen, Afriški rog, Sirijo, na območje Čadskega jezera in v Južni Sudan.

Za pomoč pripadnikom manjšine Rohingya v Bangladešu so bile vzpostavljene najnujnejše storitve, UNICEF je zagotovil dostop do čiste pitne vode, sanitarij in zdravstvene oskrbe ter pomagal pri zajezitvi izbruha kolere. Samo v Jemnu, kjer je pomanjkanje hrane in razpad zdravstvenega sistema prizadelo skoraj 22 milijonov ljudi, je UNICEF zagotovil več kot 900 milijonov tablet za prečiščevanje vode, 1800 paketov za pomoč v primerih akutne diareje in 33 milijonov odmerkov cepiv.

Leta 2017 je UNICEF v sodelovanju s partnerji prispeval k znatnemu znižanju cen cepiv. Tako zdaj znesek kompleta cepiv za otroka, mlajšega od enega leta, za države v razvoju znaša manj kot 18 ameriških dolarjev, v letu 2013 pa je komplet enakih cepiv znašal 24, 46 ameriških dolarjev.

UNICEF je v lanskem letu zagotovil pomoč in storitve za otroke v 150 državah in regijah v skupni vrednosti 3,46 milijarde ameriških dolarjev. 

Letno poročilo o dostavljeni humanitarni pomoči je na voljo tukaj.