Porodnišnica Ljubljana že dve desetletji Novorojencem prijazna porodnišnica

Porodnišnica Ljubljana že dve desetletji Novorojencem prijazna porodnišnica

Pred natančno 20 leti je porodnišnica Ljubljana prejela pomemben mednarodni naziv

Porodnišnica Ljubljana bo imela jutri, 23. junija, poleg veselja zaradi novih rojstev še dodaten razlog za praznovanje. Pred natančno 20 leti je porodnišnica Ljubljana prejela pomemben mednarodni naziv Novorojencem prijazna porodnišnica (NPP), ki ga na globalni ravni podeljujeta UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija, v Sloveniji pa Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija. 

Mednarodna pobuda Novorojencem prijazna porodnišnica spodbuja zdravstvene delavce k izvajanju materam in otrokom prijaznih postopkov, ki jima omogočajo uspešen začetek in nato nadaljevanje dojenja. Gre za pomembno poslanstvo, saj dojenje predstavlja najboljši začetek otrokovega prehranjevanja in postavljanja temeljev za zdrav razvoj tako otroka kot matere. Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF priporočata izključno dojenje do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti in nato nadaljevanje do 2. leta, na željo pa tudi dlje.

V Sloveniji je naziv Novorojencem prijazna porodnišnica pridobilo 12 porodnišnic, v prilagojeni obliki te pobude pa omenjene postopke dela udejanjajo tudi v treh Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanovah. 

UNICEF si na svetovni ravni prizadeva zagotoviti zdrav začetek življenja za vsakega otroka. Novorojencem prijazne porodnišnice in zdravstvene ustanove so pomemben prispevek v tej smeri.