Otroci ne bi smeli biti ločeni od družin na podlagi migracijskega statusa

Izjava UNICEF-ove Izvršne direktorice Henriette Fore o razmerah, s katerimi se soočajo otroci migranti in njihove družine v ZDA

"Zgodbe otrok – nekateri med njimi so še dojenčki – ki so bili ločeni od svojih staršev v iskanju varnosti v ZDA so srce parajoče. Otroci – ne glede na to, od kod prihajajo ali kakšen je njihov status – so najprej otroci. 

Otroci, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, imajo pravico do zaščite in dostopa do osnovnih storitev ter pravico, da so s svojo družino – tako kot vsi drugi otroci. Spoštovanje teh pravic daje vsakemu otroku najboljšo priložnost za zdravo, srečno in produktivno prihodnost.

Pridržanje in ločitev od družine sta travmatični izkušnji, zaradi katerih so lahko otroci bolj ranljivi za izkoriščanja in zlorabe, ter lahko povzročijo toksični stres, ki lahko – kot je razvidno iz številnih študij – vpliva na dolgoročni razvoj otroka. Tovrstne prakse so v nikogaršnjem najboljšem interesu, še najmanj pa so v interesu otrok, ki najbolj trpijo za njihovimi posledicami. Dobro počutje otrok bi moralo biti najpomembnejše vodilo!

Vlada ZDA in njeni prebivalci že desetletja podpirajo naša prizadevanja za pomoč otrokom beguncem, prosilcem za azil in migrantom, ki se soočajo s kriznimi razmerami po vsem svetu. Najsibo vojna v Siriji ali Južnem Sudanu, lakota v Somaliji ali potres na Haitiju - ZDA so v tovrstnih primerih priskočile na pomoč, tudi s sprejemanjem otrok, ki so morali zapustiti svoje domove. 

Upam, da bo pri uresničevanju ameriških azilnih postopkov in zakonov prevladal najboljši interes otrok beguncev in migrantov."