Svetovni dan beguncev

Svetovni dan beguncev

30 milijonov otrok na begu pred vojno in nasiljem potrebuje takojšnjo, pa tudi dolgoročno zaščito

Ob Svetovnem dnevu beguncev UNICEF opozarja, da je trenutno na svetu približno 30 milijonov otrok na begu pred vojno in nasiljem, kar je največ po drugi svetovni vojni. Ti ranljivi otroci potrebujejo takojšnjo zaščito in dostop do pomembnih storitev, kot tudi dolgoročne rešitve, ki bodo usmerjene v njihovo dobrobit in razvoj. V času svetovnega nogometnega prvenstva UNICEF poudarja moč povezovanja, ki naj bo vodilo tudi izven nogometnih igrišč.

Medtem ko se razprave o globalnem akcijskem načrtu za podporo beguncem nadaljujejo, UNICEF poziva svetovne voditelje naj podvojijo prizadevanja za zagotovitev pravic, varnosti in dobrobiti najbolj ranljivim otrokom na svetu, med katerimi so mnogi na begu zaradi vojn, nasilja in politične nestabilnosti.

»Pomembno je, da se ob Svetovnem dnevu beguncev spomnimo vseh nevarnosti in izzivov, s katerimi se otroci na begu soočajo vsak dan,« poudarja UNICEF-ov direktor programov nujne pomoči Manuel Fontaine. »Otroci, iztrgani iz svojih domov – bodisi begunci, prosilci za azil ali notranje razseljeni – se soočajo z resnimi nevarnostmi za svoje zdravje in varnost, pa tudi s številnimi ovirami, ki jim onemogočajo dostop do življenjsko pomembnih storitev. Ti otroci potrebujejo več kot zgolj en (svetovni) dan  - potrebujejo upanje, priložnosti in zaščito. Države članice pozivamo, naj obnovijo svoje zaveze, da bodo uresničevale pravice in zadovoljile potrebe otrok.«

Medtem ko število razseljenih otrok in otrok beguncev dosega rekordne vrednosti, pa njihov dostop do ključnih življenjskih storitev, kot sta zdravstvena oskrba in šolanje, ostaja ogrožen. Zgolj polovica vseh otrok beguncev je vključena v osnovnošolsko izobraževanje in le manj kot četrtina mladostnikov beguncev je deležna srednješolskega izobraževanja.  

Tudi število otrok beguncev in migrantov, ki so na begu sami, brez spremstva staršev, dosega rekordno visoke ravni - od leta 2010 do 2015 se je povečalo skoraj za petkrat. Med letoma 2010 in 2011 je bilo v 80 državah evidentiranih 66.000 otrok na begu brez spremstva, med letoma 2015 in 2016 pa je njihovo število naraslo že na 300.000. Dejansko pa je število otrok na begu brez spremstva še veliko višje. Otroci brez spremstva so na begu veliko bolj izpostavljeni zlorabam in izkoriščanjem, nasilju in pogosteje žrtve trgovine z ljudmi. Otroci namreč predstavljajo približno 28 odstotkov vseh žrtev trgovine z ljudmi na globalni ravni.

UNICEF upa, da bosta Globalni dogovor o beguncih (Global Compact on Refugees) in tudi Globalni dogovor o migracijah (Global Compact for Migration) sprejeta do konca letošnjega leta in bosta predstavljala okvir za močne zaveze držav članic glede uresničevanja pravic otrok na begu. UNICEF je predstavil šest ukrepov za zaščito otrok na begu, vključno s primeri dobrih praks, ki jih je mogoče vključiti v oba globalna dogovora.

V času svetovnega nogometnega prvenstva nogomet bolj kot kadarkoli povezuje in združuje ljudi z vsega sveta. Številni svetovno znani nogometaši so nekdanji begunci, migranti ali potomci le-teh. Za številne otroke na begu pa šport – tudi nogomet – predstavlja priložnost za razvedrilo in igro s prijatelji. Nogomet torej povezuje, ljubezen do te igre pa presega meje držav. UNICEF zato začenja s kampanjo s sloganom »Kar nas navdušuje, nas povezuje«, ki jo podpirajo številni nogometaši, s pozivom, naj tudi otrokove pravice ne bodo omejene z mejami držav. Otroci begunci in migranti si zaslužijo posebno skrb in zaščito.

Kapetan španske nogometne reprezentance in UNICEF-ov ambasador dobre volje Sergio Ramos je posebej za to priložnost z UNICEF-om posnel video o 8-letnem dečku Santiagu, ki je moral zapustiti svoj dom v Boliviji. Boljšo prihodnost je našel v Španiji, kjer je ravno s pomočjo nogometa spoznal prijatelje. Sergio Ramos se je otrokom pridružil na igrišču in pokazal, da ekipni duh ne pozna meja. 

Nogometni navdušenci lahko otroke na begu podprejo tudi na družbenih omrežjih, v posebnem izzivu: posneti morajo video, v katerem kolikor se le da dolgo kričijo besedo Gooooooooooooool. Najboljši posnetki, opremljeni s hashtagoma #LongestGoal in #WorldCup bodo predvajani v času svetovnega prvenstva v nogometu, na številnih javnih mestih po vsem svetu.