Superočetje imate moč, da vplivate na razvoj možganov vašega malčka

Superočetje imate moč, da vplivate na razvoj možganov vašega malčka

Zaživela posebna UNICEF-ova spletna stran, kjer očetje delijo svoje izkušnje o starševstvu

Bliža se 17. junij, Svetovni dan očetov, ki ga obeležujejo v skoraj 90 državah sveta. UNICEF-ova globalna kampanja Superočetje poudarja izjemno pomembno vlogo očetov pri razvoju možganov otroka v zgodnjem otroštvu in poziva k zagotavljanju več podpore očetom po vsem svetu. Ob tej priložnosti je zaživela posebna spletna stran, kjer lahko očetje z vsega sveta – tudi superočetje iz Slovenije – objavijo svoje izkušnje o starševstvu.

Kampanja Superočetje želi ozavestiti starše po vsem svetu o izjemno pomembni vlogi očetov: če očetje negujejo malčke v prvih letih življenja – jih hranijo, se igrajo z njimi ter jim zagotavljajo zaščito in ljubezen, je bolj verjetno, da bodo imeli njihovi malčki kasneje v življenju boljše učne sposobnosti, manj vedenjskih težav in bodo odrasli v bolj zdrave in srečne posameznike. 

»Očetje so mnogo več, kot zgolj drugi starš ali dodaten par rok pomoči…so eden najbolj pomembnih dejavnikov pri razvoju otroških možganov v zgodnjem otroštvu, zato je izjemno pomembno, da vsi prepoznamo njihovo moč in omogočimo, da jo uporabijo,« poudarja vodja UNICEF-ovih programov za razvoj v zgodnjem otroštvu dr. Pia Britto. 


foto: UNICEF/Dejonghi

»Prvih 1.000 dni življenja je odločilnih za razvoj otrokovih možganov. Vse več je dokazov, da imajo očetje izjemno pomembno vlogo pri tem. Kljub temu pa očetje marsikje na svetu niso deležni podpore, ki jo nujno potrebujejo, da lahko uporabijo svoj potencial in moč pri razvoju svojih otrok v zgodnjem otroštvu,« poudarja dr. Pia Britto. 

Spoznanja na področju nevroznanosti potrjujejo, da se možgani otrok, ki prvih 1.000 dni preživijo obdani z ljubeznijo in v stimulativnem okolju, razvijajo z optimalno hitrostjo. Te nevronske povezave določajo otrokove kognitivne zmogljivosti, sposobnost učenja in razmišljanja, soočanja s stresom in oblikovanja odnosov ter vplivajo na njegovo zdravje in občutek sreče. Ustrezna prehrana, zaščita, igra in ljubezen v zgodnjem otroštvu sprožijo te nevronske povezave v otroških možganih.

Znanstvene objave v publikaciji Lancet (Advancing Early Childhood Development: from Science to Scale oktobra 2016) so razkrile, da je kar 250 milijonov otrok, mlajših od pet let, zaradi skrajne revščine in pomanjkanja hrane izpostavljenih slabemu razvoju. Poudarile so tudi, da lahko programi, usmerjeni v negovanje otrok, stanejo samo 50 centov na prebivalca letno, če se dopolnjujejo z obstoječimi zdravstvenimi storitvami.  

foto: UNICEF/ Zehnbrauskas

Ob svetovnem dnevu očetov UNICEF poziva k premagovanju kulturnih in finančnih ovir, ki očetom pogosto onemogočajo preživljanje kakovostnega prostega časa z malčki. Kar dve tretjini dojenčkov na svetu ali 90 milijonov se rodi v državah, kjer očetje niso upravičeni niti do enega samega dneva plačanega očetovskega dopusta. Zato UNICEF poziva k vlaganjem v družinam prijazne politike, ki podpirajo zdrav razvoj otrok v zgodnjem otroštvu, vključno s plačanim porodniškim dopustom, očetovskim dopustom, plačanimi odmori za dojenje in brezplačno predšolsko vzgojo. 

V okviru UNICEF-ove kampanje Superočetje je zaživela posebna spletna stran, na kateri lahko svoje izkušnje, nasvete, izzive in potrebe objavljajo tudi superočetje iz Slovenije. UNICEF pa bo na to globalno stran uvrstil tudi najboljše nasvete, ki jih bodo starši objavili v angleščini na Instagramu ali Twitterju in jih opremili s hashtagom #EarlyMomentsMatter.