Boj proti eboli v DR Kongo

Boj proti eboli v DR Kongo

Z ozaveščevalno akcijo o zaščiti pred ebolo dosegli več kot 300.000 ljudi

Od izbruha ebole v Demokratični republiki Kongo je UNICEF v sodelovanju s partnerji z ozaveščevalno akcijo, v kateri prebivalce informira o zaščiti pred smrtonosnim virusom, dosegel že več kot 300.000 ljudi. S kampanjo ozaveščanja, ki je v polnem teku, želijo doseči 800.000 ljudi na najbolj prizadetih območjih. 

V okviru kampanje potekajo številne aktivnosti: terenski delavci obiskujejo domove, kjer poučujejo družinske člane o zaščitnih ukrepih pred smrtonosnim virusom, informirajo najbolj izpostavljene in dovzetne ljudi, kot so taksisti, hkrati pa mobilizirajo voditelje lokalnih skupnosti, cerkve in množične medije pri širjenju glasu o potrebnih zaščitnih ukrepih, potrebnih za zajezitev bolezni. 

»Ozaveščanje in socialna mobilizacija sta ključni pri zajezitvi ebole,« poudarja dr. Gianfranco Rotigliano, UNICEF-ov predstavnik v DR Kongo, ki je koordiniral UNICEF-ovo pomoč med letoma 2014 in 2015, ko je ebola izbruhnila v Zahodni Afriki. »Izkušnje izpred let potrjujejo, da je aktivna vloga lokalnih skupnosti odločilna pri širjenju informacij o zaščitnih ukrepih in s tem zajezitvi virusa.«

Izbruh ebole je tudi tokrat zelo prizadel otroke. Vsak deseti okuženi oziroma domnevno okuženi je otrok. Več sto otrok in njihovih družinskih članov je bilo v stiku z obolelimi in zdaj potrebujejo psihosocialno pomoč. 

Da bi zaustavil širjenje ebole je UNICEF skupaj s partnerji o ukrepih za zaščito pred virusom poučil več kot 2.500 učiteljev in 53.000 učencev. 30 mladih novinarjev je bilo deležnih posebnega usposabljanja, zdaj pa na terenu ozaveščajo mlade o pomembnosti izvajanja higienskih ukrepov za zaščito pred boleznijo. UNICEF spodbuja izvajanje higienskih praks v šolah, zdravstvenih ustanovah in v lokalnih skupnostih. Na 49 javnih mestih, vključno s pristaniščem, tržnicami in pisarnami, je vzpostavil umivalnice rok ter laserske merilce telesne temperature. 181 delavcev je bilo deležnih posebnega usposabljanja za nudenje psihosocialne pomoči prizadetim družinam. 


foto: UNICEF/Shadid

Umivanje rok in merjenje telesne temperature je pred vstopom v šolo obvezno.

Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi je hkrati zelo pomembno za izvajanje akcije cepljenja proti eboli. Vlada je v sodelovanju s partnerji zagotovila cepljenje več kot 1.100 zdravstvenih delavcev in drugih, ki so bili v stiku z obolelimi na treh prizadetih območjih – Wangata v mestu Mbandaka, Bikoro in Iboko. Na terenu je trenutno 45 UNICEF-ovih delavcev, ki si prizadevajo za zajezitev širjenja virusa ebole. UNICEF je s podporo darovalcev doslej zagotovil 80 ton humanitarne pomoči. 

Pomagajte zajeziti smrtonosni virus ebole v DR Kongo. Pridružite se UNICEF-ovim Staršem otrok sveta in vsak mesec prispevajte poljuben znesek za pomoč najbolj ranljivim otrokom po svetu.