Napadom trme ni videti konca! Zveni znano?

Napadom trme ni videti konca! Zveni znano?

Recept za čuječe mamice in očke

Starši ste se zagotovo že kdaj znašli v podobnem položaju: otrok se zjutraj noče obleči, v trgovini se vrže po tleh, z neutrudnim jokom se upira sedenju v otroškem sedežu … Verjetno ste ob tem pomislili, da gre še za en napad trme, v resnici pa vam malček s svojim odzivom želi povedati nekaj izjemno pomembnega. O tem so danes spregovorili mamice in očki – spletni vplivneži – na posebnem dogodku UNICEF-a Slovenija.

UNICEF Slovenija je danes v Kavarni Stow v Ljubljani pripravil nadvse koristno interaktivno predavanje Recept za čuječe mamice in očke, ki v ospredje postavlja pomen vzpostavitve čuječega odnosa z otroki. 

Najzgodnejše otroštvo predstavlja okno priložnosti, saj je ta čas ključen za razvoj otrokovih možganov, osebnosti, veščin in načinov  spoprijemanja z najrazličnejšimi situacijami v otroštvu in kasneje v življenju. 

»Možgani so središče našega delovanja – spominov, kognitivnih procesov, doživljanja, vedenja … in cilj razvoja je, da naši možgani delujejo usklajeno in da torej kot osebe delujemo usklajeno. Otroci morajo to usklajenost šele razviti, zato lahko pri njih opazimo vedenje, ki po naši odrasli presoji pogosto zgleda kot pretirano, neprimerno, svojeglavo ali celo manipulativno,« je povedala Polona Greif – dolgoletna UNICEF-ovka ter zakonska in družinska terapevtka, ki je zbranim predstavila različne oblike otrokove stiske in načine, kako se z njo spoprijeti.

»Starši na primer pogosto potarnajo, koliko trme zmorejo pokazati njihovi otroci, ko si nekaj želijo ali nekaj potrebujejo. Premalo pa se zavedajo, da je trma oblika otrokove vztrajnosti, ki jo potrebuje za razvoj iniciativnosti in kreativnosti. Le da otrok v trmi čuti tudi veliko stiske - in prav takrat ob sebi potrebuje čuječe starše, da mu pomagajo stisko pomiriti, saj otrok sam tega še ne zmore. Njegovi možgani namreč še niso dovolj razviti,« dodaja Polona.

Na dogodku so se med drugim družili tudi znani in vplivni starši, ki se z izzivi starševstva soočajo vsak dan, med njimi tudi Maja Ferme, Cool fotr Jani Jugovic, Teja Perjet, ustanoviteljica Mami blogerk Anja Oman, Melita Ivana Lazar, Neya Peron, Katka Arnol, Andraž Andrejc, Dijana Krička in Katja Štingl. »Otroci ob starših ali osebah, ob katerih odraščajo, razvijajo navezanost. Želimo si, da otrok to navezanost čuti kot čim bolj varno, saj je le-ta temeljna podlaga za polnejši razvoj možganov,« je še povedala Polona.

Dogodek so podprli in omogočili Kavarna Stow, Mestni muzej Ljubljana, Gelateria Romantika, Slastno & strastno Maja Kumelj s.p., cvetličarne Gardenia in FunFood.

Foto: Mitja Bergoč