Vrata odprla razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj

Vrata odprla razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj

Razstavo lahko obiščete vse do 9. maja in posvojite najljubšo punčko

Včeraj je v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani vrata odprla razstava priljubljenih Punčk iz cunj, s katerimi UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti nevarnim otroškim boleznim. Sodelujoči v projektu in številni obiskovalci so v prijetnem vzdušju otvoritve znova potrdili, da gre za enega najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov v Sloveniji, s katerim je UNICEF Slovenija doslej rešil življenja že več kot 18.500 otrok. 

Unikatne, ročno izdelane UNICEF-ove Punčke iz cunj že 16. leto dokazujejo, da lahko prav vsak izmed nas naredi nekaj dobrega. S tem vodilom nastajajo edinstvene punčke, ki jih predano ustvarjajo prostovoljci iz vse Slovenije, pa tudi najmlajši v šolah in vrtcih. Z donacijo 20 evrov lahko obiskovalci posvojijo punčko iz cunj in omogočijo cepljenje otroka proti šestim nevarnim boleznim (ošpice, davica, oslovski kašelj, otroška paraliza, tetanus in tuberkuloza). Te bolezni v državah v razvoju marsikdaj pomenijo razliko med življenjem in smrtjo, zato je cepljenje izjemno pomembno. S podporo dobrosrčnih ljudi je tako UNICEF Slovenija v 15 letih omogočil cepljenje več kot 18.500 otrok; to je za več kot 840 osnovnošolskih razredov otrok. 

Boštjan Škufca Zaveršek, predsednik upravnega odbora UNICEF-a Slovenija, in Nuša Derenda, podpornica UNICEF-a,  s Punčkama iz cunj.

Punčke iz cunj so posebej za aktualno razstavo ustvarjali tudi mladi slovenski modni oblikovalci. Na otvoritvi so lahko obiskovalci ob prijetnem druženju s sodelujočimi v projektu prisluhnili glasbi Nuše Derenda, UNICEF-ove podpornice. Nuša je pred leti skupaj z UNICEF-om Slovenija obiskala Zambijo in spoznala, kako UNICEF-ovi programi pomoči s podporo darovalcev rešujejo življenja otrok. 


Punčke iz cunj povezujejo srčne ljudi. Na fotografiji izdelovalke punčk z Nušo Derenda. 

Pisane punčke iz cunj so prave male mojstrovine, zato ne zamudite razstave v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani, ki bo na ogled vse do 9. maja, vsak dan od 8. do 20. ure (tudi med vikendom in prazniki). 

Koncept in postavitev razstave pripravili študentje UL ALUO 

 

UNICEF Slovenija je pri snovanju pričujoče razstave Punčk iz cunj k sodelovanju povabil študentke in študente 2. letnika podiplomskega študija smeri Industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Ti so tekom letnega semestra študijskega leta 2017/18 oblikovali inovativno celostno rešitev za koncept in postavitev razstave.

Osnovno naloga, ki so si jo študenti zadali, je bila preseči apatičnost in skepso sodobnega človeka v odnosu do dobrodelnih organizacij. Izpostavili so princip pozitivnega nagovora obiskovalcev in edinstven način povezav med vsemi vpletenimi v to dobrodelno akcijo: UNICEF-om, prostovoljci oz. izdelovalci punčk, donatorji oz. posvojitelji punčk ter otroki po svetu, ki na ta način prejmejo učinkovito neposredno pomoč.Dragocenost tega povezovanja bodo ponazarjale pisane vrvice, v postavitev pa je vključena tudi danost prostora, starinski vodnjak. Vsak obiskovalec, ki bo kupil punčko, bo s svojo vrvico preko vodnjaka (sebe) simbolično povezal pletilni kotiček prostovoljcev na eni strani in zemljevid sveta na drugi strani (atrija).

Avtorji:
Žan Brezec
Ana Marie Dubokovič
Vesna Golob
Maja Grobler
Matej Horvatić
Sara Kuret
Liza Križnar
Jure Pogačnik
Katja Tratar
Tjaša Zager

Mentor: izr. prof. Jure Miklavc