Svetovni teden cepljenja

Svetovni teden cepljenja

Vrata odpira razstava Punčk iz cunj, ki omogočajo cepljenje otrok proti nevarnim boleznim

Letošnji Svetovni teden cepljenja, ki ga obeležujemo med 24. in 30. aprilom, poteka pod sloganom cepljenje deluje oziroma #VaccinesWork. UNICEF poudarja, da s cepljenjem vsako leto rešimo do tri milijone otroških življenj. Teden cepljenja bo zato UNICEF Slovenija obeležil z dobrodelno razstavo Punčk iz cunj, s katerimi zbirajo sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju.

Vsak otrok na svetu ima pravico do preživetja in polnega razvoja. Da bi to lahko uresničili, morajo biti otroci zaščiteni pred nevarnimi boleznimi, kar jim omogoča zdrav začetek življenja. Cepljenje je eden od najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih zdravstvenih ukrepov, ki ščiti otroke pred boleznimi in smrtjo, obenem pa deluje kot kolektivna zaščita za skupine prebivalcev. S cepljenjem otrok in nas samih ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi najbolj ranljive posameznike, vključno z novorojenčki. Kadar je v družbi cepljenih zadostno število posameznikov, tako imenovana kolektivna zaščita prepreči oziroma omeji naglo širitev nalezljivih bolezni. V nasprotnem primeru, kadar raven precepljenosti upade, pa se bistveno povečajo tveganja izbruhov bolezni in smrtnih primerov. 

Zaradi večje dostopnosti cepiv je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek pri izkoreninjenju oziroma zmanjševanju smrtonosnih bolezni in s tem reševanju otroških življenj: od leta 1988 je število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 odstotkov in v lanskem letu doseglo 22 primerov, kar je najmanj doslej. Cepljenje proti ošpicam je preprečilo več kot 20 milijonov smrti otrok v času med 2000 in 2016. Neonatalni tetanus je bil izkoreninjen v večini držav sveta, pojavlja se le še v 15-ih državah.

Kljub velikemu napredku pa milijone otrok na svetu še vedno ni cepljenih. Kar dve tretjini necepljenih otrok živi v kriznih žariščih, na oddaljenih območjih ali v marginaliziranih skupinah in prav ti otroci so najbolj ranljivi. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok. To je nedopustno. UNICEF si zato s podporo darovalcev prizadeva, da bi imela vsaka mati in vsak otrok na svetu dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe, s čimer bi pomembno zmanjšali umrljivost otrok zaradi bolezni, ki jih lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem.

UNICEF-ove Punčke iz cunj rešujejo otroška življenja


Punčke iz cunj so eden najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov v Sloveniji, kjer letos praznujejo že 15. rojstni dan. Vsaka punčka je edinstvena in posebna, saj predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje.

Od 25. aprila do 9. maja lahko v Mestni hiši v Ljubljani obiščete dobrodelno razstavo UNICEF-ovih Punčk iz cunj ter otroku, ki potrebuje pomoč, omogočite zdrav začetek življenja. Punčko lahko posvojite in jo odnesete domov ali jo podarite najdražjim, z vašo donacijo v višini 20 evrov pa bo UNICEF zagotovil cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Te bolezni v državah v razvoju marsikdaj pomenijo razliko med življenjem in smrtjo, zato je cepljenje izjemno pomembno. S projektom je UNICEF Slovenija v 15 letih omogočil cepljenje več kot 18.500 otrok; to je za več kot 840 osnovnošolskih razredov otrok. 

Razstava je na ogled vsak dan (tudi med vikendom in prazniki) od 8. do 20. ure.

 

 

Razstavo je omogočila Mestna občina Ljubljana.