UNICEF poziva k zaščiti otrok v Gazi

UNICEF poziva k zaščiti otrok v Gazi

Izjava Geerta Cappelaereja, UNICEF-ovega regijskega direktorja za Bližnji vzhod in Severno Afriko

»V preteklih desetih dneh so bili v tragičnih dogodkih na območju Gaze ubiti trije otroci, veliko več pa je bilo hudo poškodovanih. UNICEF odločno obsoja vsakršna nasilna dejanja nad otroki.  

V Gazi otroci živijo v izjemno težkih okoliščinah že vrsto let. Zato je nujno potrebno, da v konflikt vpletene strani postavijo zaščito otrok na prvo mesto. Otroci nikoli ne bi smeli biti tarče napadov, v nevarnosti zaradi nasilja ali kakorkoli sodelovati v spopadih. 

Zadnji dogodki le še poglabljajo krizo v Gazi, kjer imajo družine že več kot leto dni na voljo električno energijo manj kot pet ur dnevno. Med mladimi, ki so bili v zadnjem desetletju priča kar trem obdobjem oboroženih spopadov, je nezaposlenost več kot 60-odstotna. Zgolj 10 odstotkov družin ima vsakodneven dostop do čiste pitne vode. Eden od štirih otrok oziroma 250.000 otrok potrebuje psihosocialno pomoč zaradi travm iz preteklosti. Več kot polovica otrok potrebuje humanitarno pomoč, da preživijo iz dneva v dan. 

UNICEF je včeraj v Gazo dostavil težko pričakovane pakete zdravstvenih pripomočkov. Otrokom in njihovim družinam bo tudi v prihodnje zagotavljal pomoč v obliki čiste pitne vode, higienskih pripomočkov, zdravstvene oskrbe in šolanja ter podpiral zaščito otrok.«