Mame in očetje po Sloveniji ozaveščajo o pomenu zgodnjega otroštva

Mame in očetje po Sloveniji ozaveščajo o pomenu zgodnjega otroštva

Objavam spletnih vplivnežev na Instagramu lahko sledite s hashtagom #EatPlayLove.

Zgodnje otroštvo nas lahko zaznamuje za vse življenje. Način, kako starši in skrbniki negujejo in podpirajo otroka, odločilno vpliva na razvoj njegovih potencialov. UNICEF Slovenija je zato skupaj z mamami in očeti iz vse Slovenije lansiral kampanjo #EatPlayLove, ki na družbenih omrežjih z istoimenskim hashtagom spodbuja k zagotavljanju najboljšega možnega začetka za najmlajše. 

Nekateri trenutki se lahko na prvi pogled zdijo kot malenkosti: ljubeč nasmeh, pomirjajoč objem, igra. Drugi so bolj kompleksni: kakovostna prehrana, zaščita pred nasiljem, aktivnosti, ki stimulirajo um in domišljijo. Majhni ali veliki – ti trenutki lahko spremenijo razvoj otrokovih možganov ter vplivajo na njihovo zdravje, srečo in sposobnost učenja.

Najzgodnejše otroštvo predstavlja okno priložnosti, saj lahko otrokovi možgani v tem obdobju vsako sekundo tvorijo celo do 1 milijona novih povezav med živčnimi celicami – nevroni. Gre za najvišjo hitrost tvorjenja možganskih povezav v katerem koli obdobju v življenju posameznika, ki predstavlja temelj za odraslo dobo. Povezave v možganih delujejo kot zidaki otrokove prihodnosti, opredelijo njegovo zdravje, čustveno ugodje ter sposobnost za učenje.

V obdobju pred otrokovim rojstvom so za razvoj njegovih možganov ključni zdravje, prehrana in zaščita nosečnice pred negativnimi vplivi okolja. Po otrokovem rojstvu se možgani razvijajo naprej; generirajo se nove celice in začne se proces njihovega povezovanja. Ko se možgani razvijajo, se povezave med nevroni oblikujejo in spreminjajo kot odziv na pozitivne in negativne izkušnje. Pozitivne vključujejo primerno prehrano, senzorično in motorično stimulacijo, interakcijo in zaščito, ki jih nudijo družinski člani ali skrbniki v ljubečem, varnem in zdravem okolju. Nasprotno pa lahko izkušnje kot so zanemarjanje, stres, nasilje in izpostavljenost onesnaženosti okolja spremenijo način tvorjenja nevronskih povezav v otrokovih možganih. Te izkušnje lahko močno zavirajo razvoj v zgodnjem otroštvu.

Razvoj možganov je ključen del razvoja v zgodnjem otroštvu – je proces, s katerim otrok pridobi ključne fizične, motorične, kognitivne, socialne, čustvene in jezikovne veščine. Te otroku omogočajo, da razmišlja, rešuje probleme, komunicira, izraža svoja čustva in oblikuje odnose z drugimi. Predstavljajo pa tudi temelj za kasnejše življenje – za zdravje, sposobnost učenja in dobro počutje posameznika.

Zdrav razvoj v zgodnjem otroštvu je pomemben za vse otroke. Še posebej pa je pomemben za najbolj prikrajšane; ko ti v ljubečih in podpirajočih okoljih pridobijo veščine, ki jih potrebujejo, s tem pridobijo priložnost za izhod iz stiske v boljše življenje. Tako lahko kot odrasli sami kakovostno negujejo in skrbijo za svoje otroke, kar lahko pripomore k razbijanju začaranih medgeneracijskih krogov prikrajšanosti.

Kampanjo podpirajo Iris Mulej, Maja Ferme, Aljoša Bagola, Mami blogerke, Jure in Tjaša Marolt, Tjaša Perko, Cool Fotr - Jani Jugovic in Teja Perjet, Nina Puhek – Fluffy Princess ter številni drugi. Na Instagramu jo lahko spremljate pod hashtagom #EatPlayLove.