Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo

Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo

Nova akcija zbiranja sredstev UNICEF-a Slovenija.

UNICEF Slovenija v teh dneh začenja z novo kampanjo s sloganom Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Z njo bo v prihodnjih mesecih zbiral sredstva za izboljšanje zdravstvenih programov za otroke v Gvineji. 

V oddaljenih afriških vaseh pogosto primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin. Voda velikokrat ni primerna za pitje, hrane ni dovolj ali je enolična. Zdravstvena oskrba je zaradi velikih razdalj med kraji, pomanjkanja strokovnega osebja in zdravil na podeželju največkrat nedostopna. Takšni življenjski pogoji so razlog za številne bolezni, ki prepogosto vodijo v smrt. 

Otroci v Gvineji najpogosteje umirajo zaradi malarije, driske in kroničnih okužb dihal kot je pljučnica. Vse te bolezni je mogoče preprečiti ali zdraviti, a težki življenjski pogoji na podeželju in pomanjkanje zdravstvene pomoči v oddaljenih vaseh lahko pomenijo smrt za otroka, ki nujno potrebuje pomoč. 

V Gvineji je:
• zgolj 33 % otrok s kroničnimi okužbami dihal deležnih zdravljenja z antibiotiki;
• zgolj 26 % otrok, mlajših od 5 let, deležnih cepljenja proti pljučnici;
• manj kot 20 % otrok, ki trpijo zaradi driske, deležnih zdravljenja z oralno rehidracijsko soljo s cinkom.

UNICEF si zato v sodelovanju z oblastmi v Gvineji prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe za 50.000 otrok v regiji Kankan, eni najbolj prikrajšanih v državi. S podporo darovalcev bo omogočil preventivne zdravstvene preglede in ustrezno zdravljenje otrokom in njihovim družinam na težko dostopnih območjih. V ta namen bo v okviru UNICEF-ovega programa usposobljenih kar 200 zdravstvenih delavcev, ki bodo otrokom v oddaljenih vaseh zagotavljali zdravniško pomoč in potrebno zdravljenje, poučevali družine o preventivnih ukrepih za zdravje in preprostih higienskih praksah. Nosečnice bodo spodbujali, da opravijo ustrezne preglede v zdravstvenih centrih in se odločijo za porod ob prisotnosti usposobljenega zdravstvenega delavca. Družinam bodo predstavljali prednosti cepljenja otrok za zaščito pred boleznimi in jih obenem spodbujali, da v primeru otroških bolezni zagotovo poiščejo zdravstveno pomoč.

Pomagajte zagotoviti zdravstveno  pomoč otrokom v oddaljenih vaseh v Gvineji. Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Skupaj lahko rešimo več življenj. Prispevate lahko: 

  • Prek spleta
  • Z nakazilom na TRR: SI56 0201 3025 9875 526, naziv akcije: Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, sklic: SI00 41102, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
  • S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919
  • Prek programa mesečnih darovalcev Staršev otrok sveta