Sedemletni vojni v Siriji ni videti konca

Sedemletni vojni v Siriji ni videti konca

Najbolj ranljivi so otroci s posebnimi potrebami.

Vojni, ki v Siriji traja že sedem let, še vedno ni videti konca. Otroci s posebnimi potrebami se soočajo s tveganji, da bodo izključeni in pozabljeni. 

Sirska vojna se je brutalno nadaljevala tudi v letu 2017, ko je bilo ubitih največ otrok doslej, in sicer kar 50 odstotkov več kot v letu 2016. Samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta bilo zaradi naraščajočega nasilja ubitih ali poškodovanih 1.000 otrok. Vojna je postala glavni ubijalec mladih v Siriji. 

14-letni Sami, rojen na jugu Sirije, je danes begunec v Jordaniji. Dejal je: »Šel sem ven, da bi se igral na snegu z bratranci in sestričnami. Nenadoma je eksplodirala bomba in že sem videl, kako je sestrični odtrgalo roke. Sam sem izgubil obe nogi. Dva bratranca sta umrla, tretji pa je izgubil nogi tako kot jaz.«

»V vojnah so najbolj ranljivi prav otroci s posebnimi potrebami,« poudarjal Geert Cappelaere, UNICEF-ov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko. »Pogosto potrebujejo posebno skrb in zdravljenje. Kot otroci imajo drugačne potrebe kot odrasli s posebnimi potrebami. Brez dostopa do ustreznih storitev, šol in posebnih pripomočkov, kot so invalidski vozički, številnim otrokom s posebnimi potrebami grozi izključitev, prezir in stigmatizacija, medtem ko se vojna nadaljuje.«

Eksplozivno orožje in napadi na gosto naseljena območja so ubili izjemno število otrok, ki zdaj predstavljajo že četrtino vseh smrti civilistov. V 2017 je bilo poškodovanih več kot 360 otrok, mnogi so ostali invalidni. To so zgolj številke, ki so jih Združeni narodi lahko preverili, dejanske številke pa bodo verjetno precej višje.

Približno 3,3 milijona otrok v Siriji je izpostavljenih eksplozivnim nevarnostim, kot so kopenske mine in druga eksplozivna telesa;
Več kot 1,5 milijona ljudi trenutno živi s trajnimi okvarami,  vključno s 86.000 ljudmi, ki so izgubili dele telesa.
Med sirskimi begunci v Libanonu in Jordaniji je 80 odstotkov poškodb neposredna posledica vojne.
Pomanjkanje dostopa do ustrezne zdravstvene in psihološke oskrbe je poslabšalo telesne poškodbe in motnje pri otrocih.
Otroci s posebnimi potrebami so izpostavljeni večjim tveganjem nasilja in se soočajo s težavami pri dostopu do osnovnih storitev, vključno z zdravstveno oskrbo in izobraževanjem.
Tveganje za nasilje, izkoriščanje, zlorabe in zanemarjanje otrok s posebnimi potrebami je večje, če so ostali brez staršev ali skrbnikov.
Družine otrok s posebnimi potrebami v kriznih razmerah pogosto nimajo sredstev ali zmožnosti, da svojim otrokom zagotovijo posebne pripomočke, ki jih potrebujejo.
Sosednje države, ki zaradi nestabilnosti in gospodarske stagnacije tudi same oslabijo, gostijo več kot 90 odstotkov vseh beguncev iz Sirije. Milijoni beguncev so močno obremenili zagotavljanje osnovnih storitev. Za družine, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, je izziv še večji.
Milijoni otrok, med njimi tudi s posebnimi potrebami, ki so morali zapustiti svoje domove v Siriji in v sosednjih državah, so na begu izpostavljeni nevarnostim, kot so cestni promet, prečkanje rek in neeksplodirani ostanki vojne. 

Vsesplošno uničenje in napadi na zdravstvene ter izobraževalne ustanove so močno ohromili zdravstvo in izobraževanje v državi. Leta 2017 so Združeni narodi potrdili kar 175 napadov na izobraževalne in zdravstvene objekte ter njihovo osebje. To je najbolj prizadelo otroke s posebnimi potrebami, saj so mnogi ostali brez specializirane oskrbe in prilagojenih izobraževalnih ustanov, ki jih nujno potrebujejo za uresničitev svojih potencialov.

»Z napredkom, doseženim na področju kirurgije otrok, lahko otrokom, ki so zaradi vojne ostali  trajno poškodovani povrnemo samozavest in številni se znova čutijo del družbe,« je povedal dr. Ghassan Abu Sitti, plastični in rekonstruktivni kirurg z Ameriške univerze medicinskega centra v Bejrutu.

Toda sedem letna grozljiva vojna vendarle ni uničila volje in odločnosti sirskih otrok. 

»Navkljub poškodbam in razseljenosti pa upanje in volja sirskih otrok ne poznata meja,« je dejal Cappelaere. »Kadar so otroci s posebnimi potrebami in njihove družine deležni podpore in posebnih storitev, ki jih potrebujejo, uspešno premagujejo izzive in si prizadevajo za povrnitev otroštva, dostojanstva in sanj.«

Kriza v Siriji je zaradi kompleksne narave, brutalnosti in trajanja brez primere, zato je pri njenemu reševanju potreben drugačen pristop kot doslej. V imenu otrok s posebnimi potrebami in vseh ostalih otrok, ki jih je prizadel konflikt v Siriji, UNICEF poziva vpletene strani, tiste, ki imajo vpliv nanje in mednarodno skupnost k naslednjim ukrepom za otroke, ki so ostali v Siriji ali kot begunci živijo v drugih državah, k/h:

Zagotavljanju nujne življenjske pomoči in dolgoročne rehabilitacije, vključno s psihosocialno pomočjo in  podporo duševnemu zdravju otrok;
Izboljšanju dostopa do osnovnih življenjskih storitev kot so zdravstvo, voda, prehrana, izobraževanje in zaščita otrok;
Oblikovanju programov za otroke s posebnimi potrebami in v sodelovanju z njimi. Javne storitve morajo vključevati otroke s posebnimi potrebami. 
Povečanju finančne pomoči družinam z otroki s posebnimi potrebami in s tem dostopa do pripomočkov, kot so invalidski vozički, bergle in protetika;
Sodelovanju s skupnostmi pri premagovanju stigme povezane z otroki s posebnimi potrebami;
Zagotovitvi fleksibilnega, večletnega financiranja za zadovoljitev potreb otrok, vključno tistih s posebnimi potrebami in njihovih družin, za povečanje njihovega dostopa do specializiranih storitev. UNICEF za pomoč otrokom, ki jih je prizadela vojna v Siriji, v letu 2018 potrebuje 1,3 milijarde ameriških dolarjev;
Podpori prizadevanjem za obnovo, pri kateri imajo prednost potrebe otrok, tudi tistih s posebnimi potrebami. Poleg obnove zgradb in infrastrukture  je za okrevanje in dolgotrajen mir potrebno spodbujati kulturo strpnosti in raznolikosti, ki povezuje skupnosti.
Končanju najhujših kršitev otrokovih pravic, vključno z ubijanjem, pohabljanjem, novačenjem otrok in napadi na šole ter bolnišnice;
Čim prejšnji zaustavitvi vojne s pomočjo politične rešitve in takojšnji odpravi omejitev pri zagotavljanju humanitarne pomoči. 

Sedem let trajajoča vojna je pahnila mnoge sirske družine na rob preživetja, zaradi česar se poslužujejo ekstremnih ukrepov, da bi preživele. Zgodnje poroke, novačenje otrok v oborožene skupine in otroško izkoriščevalsko delo so v porastu. V letu 2017 je bilo v spopade rekrutiranih kar trikrat več otrok kot v letu 2015.