Mednarodni dan otrok v medijih

Mednarodni dan otrok v medijih

Prvo nedeljo v marcu obeležujemo Mednarodni dan otrok v medijih. Namen tega dne je v medijih dati prostor otrokom ter jim omogočiti, da kot soustvarjalci medijskih zgodb predstavijo svoj pogled na določeno tematiko. Junior ambasadorji UNICEF-a so sodelovali pri pripravi radijske oddaje.

Mednarodni dan otrok v medijih je nastal na pobudo UNICEF-a in mednarodnega odbora Akademije za televizijsko umetnost in znanost. Vsako leto se pobudi UNICEF-a ob tem dnevu odzove več tisoč televizijskih in radijskih medijev v številnih državah sveta. Obeležujejo ga na tako edinstvene in raznolike načine, kot so otroci sami. Otroci naj bi na ta dan spregovorili tudi o svojih pravicah, odrasli pa naj bi jim prisluhnili in se tudi iz tega kaj naučili. Mladi naj ne bi bili samo nemi opazovalci sveta okrog sebe, ampak kreativni soustvarjalci lepšega in boljšega sveta. UNICEF Slovenija si želi, da bi bil glas otrok večkrat slišan, otroci pa večkrat povabljeni k sodelovanju pri pripravi medijskih vsebin.

Tudi otroci iz Slovenije so letos znova prispevali svoj del k obeleževanju tega pomembnega dne. Junior ambasadorji UNICEF-a so v teh dneh obiskali uredništvo Radia 1 in sodelovali v pripravi oddaje Zajtrk z zvezdami, ki jo vodi Boštjan Romih. Kot gostje so v oddaji povedali, da si želijo, da bi bil njihov glas večkrat slišan (in ne zgolj na ta dan v letu), tako med sovrstniki, kot med odraslimi in še posebej tistimi, ki ustvarjajo v medijih. UNICEF Slovenija pa je pozval tudi osnovne šole po Sloveniji, da se učenci pridružijo pri obeleževanju tega dne v sodelovanju z lokalnimi mediji in tako morda postanejo uredniki za en dan, radijski napovedovalci ali pisci novinarskih člankov.