Krvav začetek novega leta v Siriji

Krvav začetek novega leta v Siriji

V prvih dveh tednih v 2018 je bilo ubitih že več kot 30 otrok.

Izjava direktorja UNICEF-ovega urada v Siriji Fran-a Equiz-e 

Aman, Damask, 15. januar 2018 

»V času, ko številni starši po svetu razmišljajo o novih začetkih in svetli prihodnosti svojih otrok, matere in očetje v Siriji žalujejo za otroki, ki so izgubili življenja.

Šokantno je, da je bilo v prvih 14 dneh novega leta ubitih že več kot 30 otrok zaradi  naraščajočega nasilja v vzhodni Gouti. V tem obleganem mestu je od leta 2013 ujetih približno 200.000 otrok. V Idlibu na severozahodu države je bilo v spopadih ubitih ali poškodovanih več otrok in žensk, približno 100.000 ljudi pa je bilo v zadnjih tednih prisiljenih zapustiti svoje domove. 

Sramotno je, da vojna v Siriji, katere največje žrtve so otroci, traja že sedmo leto, medtem ko jo svet zgolj opazuje. Milijoni otrok v Siriji in sosednjih državah trpijo zaradi uničujočih posledic naraščajočega nasilja v številnih predelih države. 

UNICEF je bil obveščen, da se prebivalci vzhodne Goute v strahu za svoja življenja skrivajo pod zemljo. V enem najhujših napadov na stanovanjsko sosesko je bilo poškodovanih 80 civilistov, vključno z ženskami in otroki. Reševalci in medicinsko osebje so si prizadevali na vso moč, da bi preživele potegnili izpod ruševin. 

V vzhodni Gouti sta bili v preteklih dneh močno poškodovani bolnišnici, zaradi naraščajočega nasilja pa je večina zdravstvenih centrov prenehala delovati. V številnih predelih so mobilne klinike edina možnost, kjer lahko družine prejmejo zdravniško pomoč in zdravila. V Idlibu je bila porodnišnica in obenem pediatrična klinika napadena kar tri krat, pri čemer so bili ubiti pacient in  zdravstvena delavca, klinika pa je prenehala z obratovanjem. 

V času, ko otroci drugod po Siriji rešujejo polletne preizkuse znanja, številne šole v Ghouti in okolici ostajajo zaprte.

Medtem ko je konec lanskega leta žarek upanja dajala evakuacija 17 otrok, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč, pa je naraščajoče nasilje v Ghouti in njeni okolici upanje spremenilo v obup zaradi trpljenja preostalih 120 otrok, ki ostajajo ujeti v mestu in tiho čakajo na evakuacijo, saj tudi oni potrebujejo nujno medicinsko pomoč. 

Do otrok, ki potrebujejo nujno pomoč, mora biti zagotovljen takojšen neoviran dostop, ne glede na to, kje v državi se nahajajo. Vpletene strani lahko to zagotovijo tako, da humanitarnim delavcem nemudoma omogočijo zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam po vsej državi.

UNICEF bo še naprej zagotavljal humanitarno pomoč, nujno za preživetje otrok po vsej Siriji. Za vse najbolj ranljive otroke, ujete v obleganih in na težko dostopnih predelih, moramo in zmoremo vsi storiti več. 

Kaj se mora (še) zgoditi, da bo svet s skupnimi močmi končal vojno v Siriji, katere žrtve so otroci? Kdaj bodo strani, vpletene v konflikt dojele, da z ubijanjem otrok ubijajo tudi prihodnost Sirije?«