Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 57 otrok

Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 57 otrok

Poziv narodom po svetu, da zagotovijo preživetje več novorojenčkov

UNICEF ocenjuje, da bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rojenih približno 57 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,015 odstotkov od skupno 385.793 novorojenčkov, ki naj bi bili po njegovih ocenah rojeni v prvem dnevu leta 2018 po vsem svetu. 

V 2018 bo prvi otrok najverjetneje rojen na Božičnem otoku v tihomorskem otočju Kiribati, zadnji v Združenih državah Amerike. Na prvi dan novega leta se bo več kot polovica vseh rojstev na svetu zgodila v devetih državah (ocene):


v Indiji 69.070,
na Kitajskem 44.760,
v Nigeriji 20.210
v Pakistanu 14.910,
v Indoneziji 13.370,
v ZDA 11.280,
v DR Kongo 9.400,
v Etiopiji 9.020,
v Bangladešu 8.370.

Številni novorojenčki ne bodo dočakali drugega dneva. V 2016 je na svetu vsak dan umrlo približno 2.600 novorojenčkov v 24 urah po rojstvu. Za skoraj dva milijona novorojenčkov na svetu je bil prvi teden njihovega življenja tudi zadnji. 2,6 milijona novorojenčkov je umrlo pred dopolnjenim prvim mesecem. Več kot 80 odstotkov vseh smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb kot sta sepsa in pljučnica – vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti.  

»UNICEF-ova novoletna zaobljuba je usmerjena v prizadevanja, da bi lahko vsakemu otroku zagotovili več kot uro, dan, mesec – več kot le preživetje,« poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »Zato na globalni ravni pozivamo vlade in partnerje, da se pridružijo prizadevanjem, v okviru katerih bi s cenovno dostopnimi ukrepi rešili na milijone otroških življenj.« 

V zadnjih dveh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok. Število otrok, ki umrejo pred petim rojstnim dnem, se je od devetdesetih let prepolovilo in v letu 2016 doseglo 5,6 milijona. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 46 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let. 

UNICEF bo prihodnji mesec lansiral globalno kampanjo Vsak otrok živ (Every Child Alive), ki bo zahtevala in zagotavljala cenovno dostopne, kakovostne zdravstvene rešitve in ukrepe za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, dezinfekcijo popkovine, spodbujanje dojenja v prvi uri po rojstvu in stika matere z otrokom (koža na kožo). 

»Vstopamo v obdobje, ko bi morali imeti vsi novorojenčki na svetu priložnost, da doživijo 22. stoletje,« dodaja Tomaž Bergoč. »Na žalost kar polovica letos rojenih otrok tega najverjetneje ne bo dočakala. Ocene kažejo, da bo na Švedskem v januarju 2018 rojeni otrok najverjetneje živel do leta 2100, otrok v Sloveniji  do leta 2099, medtem ko otrok v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot  do leta 2075.«


Obvestilo urednikom

Ocene rojstev in pričakovane življenjske dobe po državah so na voljo tukaj. UNICEF je pri pridobivanju podatkov sodeloval s Svetovnim podatkovnim laboratorijem (World Data Lab).

Ocene števila rojenih otrok se nanašajo na kazalnike obdobja in tabele UN’s World Population Prospects (2017). Na podlagi teh podatkovnih nizov algoritem World Data Lab (WDL) oceni število rojstev za vsak dan po državah in spolu ter njihovo pričakovano življenjsko dobo.