Otroci so največje žrtve spopadov v Južnem Sudanu

Otroci so največje žrtve spopadov v Južnem Sudanu

Krizne razmere v Južnem Sudanu trajajo že peto leto.

UNICEF je danes predstavil poročilo z naslovom Otroštva v primežu napadov, v katerem razkriva katastrofalen vpliv spopadov v Južnem Sudanu na življenja otrok. Več kot polovica otrok je žrtev podhranjenosti, bolezni, nasilja, prekinjenega šolanja in prisilnega vključevanja v oborožene spopade, ki v najmlajši državi na svetu trajajo že peto leto. 

Poročilo poudarja, da so leta nemirov in nestabilnosti pogubno vplivala na celotno generacijo otrok v Južnem Sudanu. Podatki razkrivajo žalostno realnost:

Skoraj tri milijone otrok ogroža nezanesljiva preskrba s hrano;

Več kot milijon otrok je hudo podhranjenih;

2,4 milijona otrok je bilo pregnanih iz svojih domov;

Dva milijona otrok ne hodi v šolo in zgolj eden od 13 otrok bo zaključil osnovno šolo, če se bodo krizne razmere nadaljevale;

Približno 900.000 otrok trpi zaradi psiholoških stisk;

Več kot 19.000 otrok je bilo prisiljenih sodelovati v oboroženih spopadih kot otroci vojaki; 

Več kot 2.300 otrok je bilo ubitih ali ranjenih ter več sto žrtev posilstev in spolnih zlorab od začetka spopadov decembra 2013.

»Noben otrok ne bi smel nikoli izkusiti takšnih grozot in pomanjkanja,« poudarja Leila Pakkala, UNICEF-ova regionalna direktorica za Vzhodno in Južno Afriko, »čeprav jih otroci v Južnem Sudanu doživljajo vsak dan. Ti otroci nujno potrebujejo mirno in varno okolje, saj so sicer izpostavljeni še večjim tveganjem in nevarnosti zlorab.«

Dostava pomoči najbolj ranljivim v številne nevarne predele države je še vedno otežena. Humanitarne organizacije v Južnem Sudanu težko pričakujemo izvajanje nedavnega predsedniškega ukaza, ki zahteva neomejen dostop do tistih, ki nujno potrebujejo pomoč.

UNICEF zagotavlja nujno pomoč otrokom po vsej državi od začetka krize decembra 2013. Od tedaj je zagotovil posebno terapevtsko hrano za 600.000 hudo podhranjenih otrok, cepljenje proti ošpicam za več kot 3,3 milijona otrok, osnovno zdravstveno oskrbo več kot 3,6 milijona otrokom ter pitno vodo za več kot 1,8 milijona ljudi. Pomoč je zagotavljal kljub številnim izzivom v državi, ki velja za najnevarnejšo za humanitarne delavce. Od začetka spopadov je bilo ubitih 95 humanitarnih delavcev, od tega 25 v letošnjem letu. 

UNICEF je danes opozoril, da za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in ženskam v Južnem Sudanu nujno potrebno dodatna finančna sredstva. Leta 2018 bo za to potreboval 183 milijonov ameriških dolarjev.