Write2Unite: Hobiji, ki so naju povezali kot prijatelja

Write2Unite: Hobiji, ki so naju povezali kot prijatelja

Imava kar nekaj hobijev, ob katerih popolnoma pozabiva na svet okoli naju, vendar je bila pot, da sva jih odkrila, dolga. Odkrivanje hobijev, ki te sproščajo, pomagajo pri učenju in sklepanju prijateljstva, je lahko prava pustolovščina, zato je ključno, da te pri tem podpirajo starši.

Prek druženja z vrstniki sva razširila svoje zanimanje za hobije, ki jih še danes rada obiskujeva. Kot dva mlada raziskovalca sva na primer do odkritja planinske hoje potrebovala kar nekaj časa, vendar sva ob tem spoznala tudi nove prijatelje. Prav zaradi skupnih hobijev, kot so rap, plavanje in motorji, pa sva postala dobra prijatelja. Najino prijateljstvo prav tako ne bi bilo isto, če ne bi skupaj igrala nogometa, poslušala podobne glasbe in odkrivala novih hobijev, ki jih predstaviva drug drugemu. Seveda obstajajo različne zvrsti rapa in različne vrste motorjev, ki jih imava rada, kajti prihajava iz različnih kultur in okolja. Ne dolgo nazaj sva na primer na Youtubu poslušala sirski rap, nad katerim sva oba navdušena.


Lovro (arhiv Lovra)

Pomembno vlogo pri odkrivanju hobijev imajo starši, ki naj bi otroke podpirali in spodbujali pri naših zanimanjih. Midva imava veliko srečo, saj naju starši podpirajo že od samega začetka. Veliko staršev podpira svoje otroke pri odločitvah, kako bodo preživljali svoj prosti čas, obstajajo pa tudi izjeme. Nekateri otrokom ne pustijo igrati določenega inštrumenta, saj je »preveč  punčkast« ali pa športa, saj je »preveč nevaren«. Otrok nato opusti svojo strast, saj misli, da njegova želja ne bo nikoli uresničena. Posledice so lahko vidne v prihodnosti, ko otrok kasneje hitro opusti svoje cilje v šoli, službi ali življenju nasploh ali pa podobno vzgaja svoje otroke.

Seveda morajo biti otroci samostojni in včasih ugotoviti sami, kaj radi počnejo, vendar včasih ne škodi malo mentorstva. Tudi sama imava hobije, ki so nama jih predstavili starši (plavanje, smučanje). Imava pa tudi hobije, ki sva jih odkrila sama (rap, friziranje, motorji). Uživava v vseh najinih hobijih, predvsem tistih, ki zahtevajo druženje s prijatelji in družino, vendar so hobiji, ki jih odkriješ sam, vseeno nekako drugačni. Ob njih se počutiva bolj osebno ter sproščeno. Vsak dan se teh hobijev lotevava z velikim veseljem, česar na primer ne doživiva vsakič, ko greva z družino smučat ali hoditi v gore. Vsi skupni hobiji, do katerih gojiva veliko spoštovanja in veselja, so bili pomembni za začetek najinega prijateljstva in prepričana sva, da naju pomembno povezujejo tudi z drugimi ljudmi. V današnjih dneh ima večina otrok zelo podobne hobije, kot so nogomet, ples ali računalniške igre, zato sva midva še posebej navdušena nad tistimi, ki se zanimajo še za kaj drugega, bolj neobičajnega. 


Waleed (arhiv Waleeda)

Za vsakega otroka je pomembno, da odkriva nove stvari, občutke, pa tudi ljudi in z različnimi hobiji je to mogoče. S podporo prijateljev in staršev pa bo pot do odkritja še toliko bolj zabavna. Vsak od nas ima ob odkrivanju novosti sprva pomisleke, kar je popolnoma normalno. Tudi midva sva jih imela, in ti pomisleki lahko pri hobiju, v katerem uživaš, predstavljajo oviro. Kmalu pa sva ugotovila, da z malo poguma in podpore s strani prijateljev, staršev, oviro premagaš. Brez omejevanja bo tvoje zanimanje za določeno stvar iz dneva v dan raslo ter ti nudilo toplino in veselje, ko ga boš najbolj potreboval.

Avtorja objave: Lovro, 14 let, Ljubljana, in Waleed, 15 let, Logatec

Fotografija na naslovnici: Lovro in Waleed (arhiv Write2Unite)

O projektu: Write2Unite je UNICEF-ov pilotni projekt medkulturnega spletnega dialoga, ki premierno poteka v Sloveniji, Španiji in na Nizozemskem. Projekt si prizadeva, da bi v javnosti bil slišan glas otrok in mladih – ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo. V okviru projekta v Sloveniji otroci begunci in migranti in otroci iz Slovenije ustvarjajo blogerske objave na teme, ki so njim blizu.