Write2Unite: Hobiji so super, če se jih lotiš zaradi sebe, ne zaradi drugih

Write2Unite: Hobiji so super, če se jih lotiš zaradi sebe, ne zaradi drugih

Imeti veliko hobijev je lahko zabaven način kvalitetnega preživljanja prostega časa, ki ti pomaga pri razširjanju obzorji, hkrati pa ti omogočajo, da prek njih spoznavaš nove ljudi. Včasih pa smo v hobije prisiljeni, ob njih se počutimo, kot da moramo tekmovati z drugimi, ali pa namesto zabavnega druženja doživimo ne ravno prijazne odzive drugih udeležencev.

Šport, glasba, umetnost, učenje jezikov, zbiranje različnih stvari ... To so le nekateri hobiji v katerih uživamo. Pomembno je, da si pametno razporedimo čas med hobiji in službo ali v najinem primeru - šolo. Zaradi hobijev smo lahko preobremenjeni in to se lahko pozna na rezultatih v šoli. Arja med odločanjem o tem, kateri hobi bo obiskovala, za mnenje vpraša očeta, in vsakič dobi enak odgovor: ”Lahko, če zaradi tega ne trpi šola.”

V hobije ne smemo biti prisiljeni in morajo nas vsaj malo zabavati. Dandanes, ko se katera od naju začne ukvarjati s kakšnim hobijem, od naju vedno pričakujejo, da bova tekmovali in dosegali dobre rezultate. Pozabljajo pa, da se včasih za določen hobi odločiš le zato, samo da se zabavaš in rekreiraš. Arja je začela igrati šah in to jo je zelo veselilo, z leti pa je postopoma izgubljala voljo. Edini razlog, da ni prenehala s šahom, je bil ta, da  so starši v hobi vložili veliko truda in tudi denarja. Vozili so jo na tekmovanja, plačevali trenerje in vse ostalo. A ko je šah res ni več veselil, se je po nekaj mesecih prestopanja odločila, da bo nehala. Nihče nas ne bi smel siliti v  hobije.

Včasih lahko s hobijem prenehaš tudi zaradi drugih. Izabeli je neka deklica pri akrobatskem rokenrolu zagrenila treniranje. Postala je nevoščljiva, ker sta s soplesalcem imela za sabo več let treniranja kot ona in sta bila boljša od nje in njenega soplesalca. Pogrevala je stare stvari in vedno, ko ji je Izabela kaj rekla nazaj, je bila Izabela tista, ki je tečna. Tudi ko je šla do trenerke in ji povedala vso zgodbo, je za sabo slišala: “Joj, kako si tečna!” Edina razloga, da Izabela še ni nehala s plesom, sta soplesalec in ekipa, ki bi jo s svojim odhodom ustavljala pri napredovanju s skupinsko plesno točko. 

Da lahko iz nekega hobija prerasteš v izjemnega športnika, umetnika ali glasbenika, je predvsem pomembno, da se ga lotiš z veseljem in da ti ni v muko.

Avtorici objave: Arja Ela, 11 let, Postojna, in Izabela, 11 let, Ljubljana


Fotografija: arhiv projekta Write2Unite

O projektu: Write2Unite je UNICEF-ov pilotni projekt medkulturnega spletnega dialoga, ki premierno poteka v Sloveniji, Španiji in na Nizozemskem. Projekt si prizadeva, da bi v javnosti bil slišan glas otrok in mladih – ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo. V okviru projekta v Sloveniji otroci begunci in migranti in otroci iz Slovenije ustvarjajo blogerske objave na teme, ki so njim blizu.