Otroci iz Slovenije v mednarodnem blogerskem projektu združili moči z otroki na begu

Otroci iz Slovenije v mednarodnem blogerskem projektu združili moči z otroki na begu

Slovenija skupaj s Španijo in Nizozemsko sodeluje v pilotnem UNICEF-ovem projektu Write2Unite, ki krepi medkulturni spletni dialog med otroki in mladimi. Otroci iz Slovenije skupaj z otroki na begu ustvarjajo blogerske objave na temo prijateljstva in hobijev. V njih razkrivajo tako pozitivne kot tudi manj prijetne plati odraščanja.

Mednarodni projekt Write2Unite si prizadeva, da bi v javnosti bil slišan glas otrok in mladih – ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo. Prav zato ga soustvarjajo tudi nekateri od najbolj ranljivih otrok na svetu – otroci na begu pred vojno, nasiljem in preganjanji.

Na delavnicah so otroci v teoriji in praksi odkrivali medkulturnost, pomen dialoga pri grajenju odnosov med ljudmi in se učili kreativnega pisanja v tandemu – o temah, ki so njim blizu. Pomembna popotnica projekta pa so tudi prijateljstva, ki so se spletla med otroki – kljub razlikam v kulturi, jeziku in življenjskih zgodbah. Blogerske objave o prijateljstvu in hobijih, ki nastajajo v okviru projekta v Sloveniji, otroci in mladi objavljajo na Unicef.si in Rtvslo.si.Med drugim so otroci v objavah odkrito spregovorili o prijateljih in »prijateljih«. V svojih razmišljanjih so se največkrat dotaknili razlik, ki vladajo med ljudmi, in s svojim zgledom pokazali, kako jih je mogoče premostiti. Posebej so jih zanimala prijateljstva med ljudmi iz različnih držav ali celo kontinentov in prijateljstva prek spleta. Opozorili pa so tudi na temne plati odraščanja: izkoriščanja, izdaje in rivalstvo med »prijatelji« v šoli in pri hobijih. Pri razmišljanju o hobijih pa so želeli izpostaviti, kako pomembne so obšolske aktivnosti za njihov razvoj, pa tudi, da so žal vse prevečkrat privilegij peščice otrok, med tem ko si mnogi ne morejo izbirati kaj bi radi počeli v prostem času. Opozarjajo pa tudi, kako pomembno je, da si otroci hobije izberejo sami, ne pa da so v njih prisiljeni zaradi ambicij drugih ali spleta okoliščin.

Preberite si več o projektu na Rtvslo.si

Vid in Sina: Zgodba o najinem prijateljstvu

Dora in Gašper: Čeprav so hobiji neprecenljivi, so privilegij peščice otrok

Dora in Gašper: Z medkulturnim prijateljstvom do miru

Inja in Aleš: Prijateljstva na daljavo so lahko velik zalogaj, lahko pa nas tudi veliko naučijo

Arja in Izabela: Hobiji so super, če se jih lotiš zaradi sebe, ne zaradi drugih

Arja in Izabela: Prijatelj ali "prijatelj"

Lovro in Waleed: Hobiji, ki so naju povezali kot prijatelja

Lovro in Waleed: Iskanje prijateljstva v svetu razlik