Samomor afganistanskega dečka v begunskem centru v Avstriji

Izjava UNICEF-ove direktorice za Evropo in osrednjo Azijo Afshan Khan

 

»Nedavni samomor* 11-letnega afganistanskega dečka v begunskem centru v Avstriji predstavlja tragičen opomin evropskim voditeljem, da morajo nameniti več pozornosti globokim psihosocialnim stiskam, s katerimi se sooča na tisoče otrok beguncev in migrantov.

Otroci na begu pred vojno in spopadi ter otroci pregnani iz svojih domov se že sicer soočajo s hudimi travmami. Negotova prihodnost pa jim povzroča dodatne čustvene stiske in tesnobo. Za nekatere je to preprosto preveč.

Natačno število samomorov med otroki begunci v Evropi ni znano, vendar je bilo moč zaslediti poročanja o otrocih, zlasti iz Afganistana, ki so storili samomor, medtem ko so čakali na odobritev prošenj za azil ali na združitev s svojimi družinami drugod po Evropi.  

Ključnega pomena je, da ti otroci dobijo ustrezno oskrbo ob pravem času – pomoč skrbnikov in socialnih delavcev, usposobljenih za prepoznavanje prvih opozorilnih znakov težav, dostop do psihosocialne pomoči in podporo skrbnikov ali rejniških družin. 

Če takšni ukrepi ne bodo nemudoma zagotovljeni, bo imelo to uničujoč vpliv na življenja otrok in celotnih družb.« 
___________________________________________________________________________

*Oblasti v Avstriji preiskujejo okoliščine, v katerih je afganistanski deček, ki se je trudil skrbeti za brate in sestre, storil samomor.

Avstrija je od leta 2015 prejela 150.000 prošenj za azil, od tega je bilo 60.000 otrok, med njimi najmanj 12.000 otrok brez spremstva. UNICEF v Avstriji usposablja delavce na terenu na področju zaščite otrok in ozavešča skrbnike o tveganjih, s katerimi se srečujejo otroci, zlasti v nastanitvenih centrih.

UNICEF svetovnim voditeljem priporoča šest ukrepov za zaščito otrok na begu:
•         Otroke begunce in migrante, še posebej otroke brez spremstva, je potrebno zaščititi pred izkoriščanjem in nasiljem.
•         Potrebno je ukiniti prakso pridržanja otrok migrantov in otrok, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, ter uvesti alternative.
•         Družine morajo ostati skupaj; to je najboljši način za zaščito otrok in zagotovitev pravnega statusa otrok.
•         Vsi otroci begunci in migranti morajo imeti zagotovljeno izobraževanje ter dostop do zdravstvenih in drugih kakovostnih storitev.
•         Prizadevati si je potrebno za reševanje izvornih razlogov za migracije.
•         Spodbujati je potrebno ukrepe za boj proti ksenofobiji, diskriminaciji in marginalizaciji.