Blokada Jemna bo najbolj prizadela otroke

Blokada Jemna bo najbolj prizadela otroke

Zaradi nedavne blokade v Jemnu najbolj trpijo otroci, ki že tako živijo v nedopustnih razmerah, zaznamovanih s hudim pomanjkanjem hrane.

Dolgotrajni spopadi v Jemnu so najbolj prizadeli otroke, ki so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi. Že pred izbruhom konfliktov marca 2015 so milijoni v Jemnu trpeli zaradi hude revščine, negotove preskrbe s hrano in močno ohromljenega zdravstvenega sistema. Danes več kot 20 milijonov ljudi, kar predstavlja več kot 70 odstotkov populacije, nujno potrebuje humanitarno pomoč, da bi preživeli. Infrastruktura v državi je uničena in ovira dostavo nujne pomoči, številne šole so uničene ali poškodovane, prebivalci živijo v pomanjkanju vode, slabih sanitarnih razmerah in ob pomanjkanju goriva. Državo hromi tudi izbruh kolere nepredstavljivih razsežnosti. Že tako težke razmere je še poslabšalo nedavno zaprtje vseh kopenskih, zračnih in morskih poti.

UNICEF je skupaj z ostalimi humanitarnimi organizacijami pozval vse strani, vpletene v konflikt, k takojšnji in brezpogojni zagotovitvi varnega in neoviranega humanitarnega dostopa do otrok in njihovih družin, ki nujno potrebujejo pomoč. 

Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake ob tem opozarja: »Življenja 400.000 otrok v Jemnu visijo na nitki zaradi hude kronične podhranjenosti. Trenutne razmere bi lahko v smrt pahnile še več deset tisoč otrok, kar je nedopustno. Otroci niso odgovorni za konflikte, ki so jih povzročili odrasli, žal pa so njihove največje žrtve. Vpletene strani zato sprašujemo: kakšen Jemen bodo dobili zmagovalci, če ga bodo v boju za prevlado povsem uničili?«


Več o UNICEF-ovi pomoči v Jemnu:  http://uni.cf/yemencrisis