Kampanja Emergency Lessons prejela nagrado Digital Communication Awards

Kampanja Emergency Lessons prejela nagrado Digital Communication Awards

Kampanja Emergency Lessons, ki ozavešča o pomembnosti izobrazbe za otroke, je dobila priznano mednarodno komunikacijsko nagrado Digital Communication Awards 2017 v kategoriji Združenja in nevladne organizacije. Nagrada izpostavlja izjemne projekte, kampanje in inovacije na področju spletnega komuniciranja.

Kampanja Emergency lessons je prek zgodb otrok iz kriznih žarišč po svetu ozaveščala o pomenu izobrazbe za vse nas in pri tem dosegla 230 milijonov ljudi. Pod okriljem UNICEF-a in Generalnega direktorata za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO) je potekala v 10 državah, poleg Slovenije tudi v Grčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Avstriji in Franciji ter na Madžarskem, Irskem, Slovaškem, Nizozemskem. Nekatere sodelujoče države so v okviru kampanje obiskale države v razvoju in prisluhnile zgodbam otrok. 

Ekipa UNICEF-a Slovenija je skupaj s košarkarjem Boštjanom Bokijem Nachbarjem, TV voditeljem in novinarjem Sekumadyjem Condejem in ambasadorjem mladih pri kampanji Nejcem Oblakom obiskala Gvinejo, ki je v času njihovega obiska razglasila uraden konec epidemije ebole. 


Sekumady Conde, Boštjan Nachbar in Nejc Oblak so z ekipo UNICEF-a Slovenija obiskali Gvinejo. Foto: UNICEF Slovenija

Boštjan Boki Nachbar in Nejc Oblak sta po vrnitvi iz Gvineje posnela tudi številne videe - odgovore na navdihujoče zgodbe otrok iz GvinejeIrakaUkrajine in Nepala, ki kljub vojnam, naravnim nesrečam in zdravstvenim katastrofam niso izgubili volje in poguma do izobraževanja. 

Vsi omenjeni podporniki, skupaj z Junior ambasadorko UNICEF-a Nomi Hrast, pa so o pomenu izobraževanja ozaveščali tudi v medijih in na družbenih omrežjih. 


Za otroke, ki živijo na kriznih območjih, je izobraževanje tako pomembno kot hrana in zdravila

Ko prizadenejo izredne razmere - od naravnih nesreč, kot so potresi ali poplave, vojnih konfliktov in zdravstvenih katastrof kot je izbruh ebole - se lahko prekine izobraževanje otrok in pogosto se otroci nikoli več ne vrnejo v šolske klopi. Izobrazba - in šola - otrokom zagotavljata občutek normalnosti. Gre za rutino, prijatelje, podporo in upanje na boljšo prihodnost, ki otrokom pomagajo, da se lažje in hitreje soočijo s težavami. V času kriznih razmer in kasneje je izobrazba ključna, ne le za preživetje otrok, ampak tudi za njihov napredek in rast.

Več o kampanji Emergency lessons
Več o Digital communication awards

Naslovna fotografija: Šola je pomagala M'Mah in Adamah iz Gvineje ter njunim sošolcem v boju z ebolo. Zanje šola pomeni preživetje! Med poukom sodelujejo pri ustvarjanja programa na radiu v lokalnem jeziku, z nasveti o preventivi pa so pomagali sovrstnikom in drugim mladim po Gvineji preprečiti nadaljnje okužbe z ebolo. UNICEF/ECHO