Kidričevo postalo Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

Kidričevo postalo Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

Danes se je v mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest vključilo tudi Kidričevo. V Sloveniji je s tem odgovornim nazivom že 15 mest, ki so se zavezala, da bodo prijaznejša do otrok.

Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so mesta, v katerih župani sprejmejo obveznost, da bodo pospešeno razvijali programe za otroke. UNICEF Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, možnostjo za participacijo najmlajših občanov. 

V UNICEF-ov projekt se mesta vključijo tako, da župan s svojo častno izjavo postane nosilec projekta in zagovornik otrok v mestu. Občina se zaveže, da pripravi analizo položaja otrok v mestu in predloge za njegovo izboljšanje v obliki srednjeročnega akcijskega načrta, ki vključuje različne projekte za otroke. Mesta nato udejanjajo spremembe za otroke in v sodelovanju z otroki. 

Danes je odgovoren naziv prejelo tudi Kidričevo. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, ki se je zadnje vključilo v mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest, je na današnjem dogodku v Kidričevem slavnostno predal zastavo – simbol projekta - županu Občine Kidričevo Antonu Leskovarju, ki je ob tem povedal: »Otroci so naša prihodnost in tista  moč, ki bo nekoč skrbela za nas. Dajmo jim sproščeno otroštvo in svobodo. Bodimo jim dober vzgled v vseh pogledih. Občina Kidričevo tako že vrsto let izvaja projekte, ki so prijazni otrokom. Izpostavljam predvsem dogodke skozi vse leto, ki jih organizira občina sama in tudi predvsem Park pod tisočerimi zvezdami v mesecu decembru, ki je v največji možni meri sproščen, prijazen in predvsem dober do vseh  otrok, ki pridejo k nam. Pri nas na drsališču  brezplačno gostujejo  s športnimi dnevi otroci šol izven meja naših občin. Že tradicionalno  otrokom Barajevega pošiljamo  v mesecu decembru praznična darila, ki jih pripravijo naši otroci in starši. Zavedamo se, da je skrb za najbolj občutljive v naši družbi najpomembnejša. S skupnimi močmi jim tako pomagajmo premagovati ovire in dosegati cilje.«

Županu je med prvimi čestital Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija in ob tem poudaril, »da naj bi do leta 2025 kar šest od desetih otrok živelo v urbanem okolju, ki pred otroke postavlja velike izzive, kot so problemi odtujenosti v medsebojnih odnosih, osamljenosti, pomanjkanja nadzora odraslih, onesnaženosti okolja, nezdravega  življenjskega sloga in podobno. Zato je lokalna okolja pomembno spodbujati pri premagovanju teh izzivov, da bi otroci čim lažje razvijali svoje potenciale v njim prijaznem okolju. Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so pomemben korak v tej smeri.«